Hlavní obsah

Rybář si tlaku médií i fanoušků váží. Bere ho jako důkaz zájmu o biatlon

Už 7. února začne v novoměstské Vysočina Areně světový šampionát v biatlonu. Sportovní ředitel českých biatlonistů Ondřej Rybář věří, že atmosféra při domácím MS bude reprezentanty spíše motivovat a dodávat jim sílu, než aby v nich vyvolávala neúnosný tlak.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ondřej Rybář na tiskové konferenci před mistrovstvím světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Článek

Mistrovství světa se vrací do Česka po 11 letech. „Bude hodně na sportovcích, jak to uchopí. Za mě by plné tribuny i diváky u tratí měli přijmout jako hnací motor. Za mě je třeba si vážit tlaku médií i fanoušků, protože na tom je vidět, že lidi u nás biatlon hodně zajímá a jsou součástí dění,“ uvažuje Rybář.

Přes velká očekávání vnímá domácí prostředí jako výhodu. „Šampionát v Česku podle něj samozřejmě přináší spoustu vjemů. Trenéři směrem k závodníkům pracují, aby to hlavně brali tak, že je diváci přišli podpořit, a neřešit tolik, co na jejich výkon řeknou,“ míní Rybář a hledá i pár rad, jak všechno napětí ustát.

„Pro reprezentanty bude nejlepší zůstat tak trochu v ulitě, která sice navenek působí jako jejich drzost či netečnost, ale za mě jde spíš o důkaz koncentrace,“ tvrdí Rybář. „Chápu nějakou trému, která může přijít z toho, že je mistrovství u nás, což z nominovaných kromě Michala Krčmáře nikdo nezažil, ale to psychické naladění je zásadní. Je potřeba vytlačit z hlavy všechny šrouby, které se tam mohou různě zavrtat,“ říká.

Biatlonisté v sezoně ještě nestáli na stupních vítězů. Nejblíže jim byly při štafetách, maximem ze závodů jednotlivců jsou osmé místo Michala Krčmáře ze závodu s hromadným startem při prosincovém SP Lenzerheide a stejná příčka Lucie Charvátové z lednového pohárového sprintu v Ruhpoldingu.

„Nejezdíme, jak bychom si představovali, ale určitě výkony nezlepšíme tím, že bychom vystupňovali tlak na reprezentanty. Spíš se potřebují dostat do pohody a v nějakou tu medaili věřím. Vlastně ze své pozice ani nemám jinou možnost,“ vykládá šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Všech deset reprezentantů dorazí do Nového Města na Moravě už v neděli 4. února. „Celou sezonu nás provází střelecké trápení a s ním spojená nejistota psychiky. Snažíme se dělat maximum, aby při šampionátu prodali, co natrénovali. Tím, že teď byla pauza, mohou zapomenout na šrámy ze sezony a věřím, že vstoupí do mistrovství s čistým hledím,“ podotkl Rybář.

Česká pošta vydala k MS speciální emisi známek. „Je to hezká marketingová věc na podporu biatlonu. Nejvíce ho ale zpopularizujeme, když se našim závodníkům podaří udělat skvělé výsledky,“ tvrdí Hamza.

Kapacita zrekonstruované Vysočina Areny činí 27 tisíc diváků a šest z devíti závodních dnů už je vyprodáno. Do Nového Města na Moravě dorazí biatlonisté z 33 zemí. „Mistrovství světa je extra záležitost. Vůči Světovému poháru nesrovnatelné. Jsme připraveni, trochu i nervózní, ale všechno zvládneme,“ míní ředitel soutěží Vlastimil Jakeš.

„Z pořadatelského hlediska nás nejvíc zaměstnává sledování předpovědi počasí, která je zejména na první týden šampionátu zatím katastrofální. Na první den závodů se očekává trvalý liják a žádné minusové teploty. Máme připravená nouzová řešení, ale kdyby mrzlo a bylo hezky, bylo by to jednodušší,“ říká Hamza.

Podle Rybáře není deštivé počasí pro závodníky až tak zásadní problém. „Jsou na to zvyklí. Zapracují se, dobře se obléknou, a jestli prší, nebo mrzne, je jen o tom, že mají buď lepší, nebo horší pocit,“ říká. Horší to podle něj bude pro diváky. „Vůči nim mě to mrzí nejvíc, protože i to dělá dojem ze závodu. Když stojíte na tribuně, nemáte volbu se někam schovat,“ uvažuje Rybář. „Doufám, že i český fanoušek se naučil biatlonem bavit a bude mít hodně zážitků. Budeme se snažit dělat maximum, abychom jim to zpříjemnili,“ dodává sportovní ředitel.