Hlavní obsah

Ruský biatlonový podvod potvrzen. Jakým právem nám berou medaile, zuří legenda

Případ dalšího ruského podvodu z olympiády v Soči byl definitivně uzavřen a tehdy pořádající země přijde o již třetí zlatou zlatou medaili z těchto her. Tentokrát ze štafety biatlonistů, a to kvůli dopingovému nálezu Jevgenije Usťugova. Dnes už bývalý sportovec ale jakoukoliv vinu dlouhodobě odmítá. Stejně jako ruští experti a tamní média naznačuje, že jde o spiknutí.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ruský biatlonista Jevgenij Usťugov na archivním snímku

Článek

Už v pondělí Mezinárodní biatlonová unie (IBU) a její jednotka pro bezúhonnost oznámily, že člen původně vítězného ruského týmu Usťugov neuspěl u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) s odvoláním proti anulování svých výsledků ze sezony 2013/2014 kvůli dopingu. IBU už anulovala Usťugovovy výsledky v roce 2020, Rus se však proti verdiktu odvolal k CAS. Ale neuspěl.

Zlato tak s desetiletým zpožděním připadne Německu, stříbro Rakousku a na bronzovou pozici se posune Norsko.

„Naši biatlonisté už nejsou olympijští šampioni. Pamatujete si na legendární finiš Antona Šipulina při štafetě v Soči? Tak teď už to nic neznamená. Rusko přišlo o zlato ze štafety, protože Usťugov byl uznán vinným z porušení antidopingových pravidel. Je to extrémně smutný příběh, ale dalo se čekat něco jiného?“ oznámil informaci v lítostivém tónu ruský server championat.com.

„Už mě to ani nepřekvapuje, bezpráví je bezpráví. Samozřejmě nejsou žádné důkazy ani žádní svědci. Moji kamarádi mi říkali, že za tím jsou Němci. Ale mně už je to jedno, kdo za tím stojí. Budu bojovat až do konce. Už jsem byl i u soudu v Rakousku a klidně půjdu k dalšímu,“ stěžoval si Usťugov ruské agentuře TASS v roce 2020.

Za soudní výlohy ve snaze zvrátit verdikt o IBU podle svých slov utratil stovky tisíc dolarů. CAS zamítl i odvolání jeho krajanky a týmové kolegyně Světlany Slepcovové, která kvůli dopingu také přišla o výsledky ze sezony 2013/2014.

„Tohle už mě nemůže překvapit. Kdybyste se mě na to nezeptali, tak už si na tuhle story ani nevzpomenu. Je ale důležité své jméno očistit. Já samozřejmě znám pravdu, chci dosáhnout spravedlnosti, ale nevím, jestli to za současných podmínek bude možné,“ postěžovala si Slepcovová pro MatčTV.

Se ztrátou biatlonového olympijského zlata se těžko smiřuje i krasobruslařská legenda Taťjana Tarasovová, která se mimo jiné pyšní titulem zasloužilá trenérka SSSR.

„Byla to naše olympiáda. Dělali jsme vše, co bylo v našich silách. Šlo o olympijské hry, ne o nějaký soukromý obchod. Byli tam mezinárodní rozhodčí, ne naši. Takže co? Jakým právem nám berou medaile? Budou teď přehodnocovat všechny naše úspěchy od roku 1905 a odebírat nám ceny? To není fér,“ rozčilovala se Tarasovová v rozhovoru pro server Sovětskij sport v reakci na rozhodnutí arbitráže.

V podobném duchu se k verdiktu vyjádřil i prominentní ruský sportovní novinář Dmitrij Gubernijev. „Bohužel přesně tohle jsme čekali. Je to z rubriky: ,Nikdy se to (zisk zlata) nestalo.‘ Osobně už jsem dávno rezignoval na to, že se výsledky anulují. Nic výjimečného se nestalo,“ uvedl Gubernijev pro MatčTV.

Už dříve byla diskvalifikována ze Soči mimo jiné i původně stříbrná ruská štafeta biatlonistek, což se zpožděním vyneslo mimo jiné bronz pro české kvarteto v čele s Gabrielou Soukalovou. Rusové už také kvůli dopingu v Soči přišli o dvě zlaté medaile bobistů.

Související témata: