Hlavní obsah

Podezření z dopingu. Biatlonová olympijská vítězka je suspendována

Biatlonová olympijská vítězka Vita Semerenková byla dočasně suspendovaná ukrajinskou národní antidopingovou agenturou (NADC), která verdikt oznámila na svých oficiálních stránkách. Důvodem jsou tři zmeškané dopingové kontroly během posledních dvanácti měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská biatlonistka Vita Smerenková.

Článek

Pokud závodník není třikrát po sobě k dispozici pro dopingovou zkoušku přichází kvůli porušení antidopingových pravidel zákaz startů automaticky. Ukrajinská média v posledních dnech o prohřešku 38leté veteránky informovala a ve středu následně potvrdil trest i ukrajinský biatlonový svaz.

„Informace o suspendaci Vity Semerenkové jsou pravdivé. Situaci řešíme tak, aby se co nejdříve objasnila. K problému došlo kvůli technickým nesrovnalostem mezi závodnicí a NADC,“ stojí v prohlášení ukrajinského biatlonového svazu.

Kuriózní na případu je, že olympijská vítězka ze štafety v Soči a sedminásobná medailistka z MS ukončila kariéru ve Světovém poháru už po sezoně 2021/22. Oficiálně je ale stále součástí národního týmu a účastní se třeba národních šampionátů. Antidopingová pravidla se tak na ni i nadále vztahují.

Související témata: