Hlavní obsah

Otazníky kolem hvězdného Boea. Nic o něm nevíme, přiznávají v Norsku

Start biatlonové sezony se pomalu, ale jistě blíží. V jaké formě do ní na přelomu listopadu a prosince ve finském Kontiolahti vstoupí obhájce celkového prvenství a pětinásobný vítěz celkového hodnocení Světového poháru Johannes Thingnes Boe zůstává velkou záhadou. Jednatřicetiletý Nor celé léto trénoval sám a i vedení reprezentace přiznává, že nemá nejmenší potuchy, jak na tom současný král biatlonu aktuálně vlastně je.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Norský biatlonista Johannes Thingnes Boe oslavuje vítězství během stíhacího závodu mužů na 12,5 km v rámci Mistrovství světa 2024 v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Článek

Boe zvolil stejnou formu přípravy jako v loňské sezoně před mistrovstvím světa v Novém Městě na Moravě. V izolaci od ostatních členů norského týmu.

Minule mu to vyšlo. Z Vysočiny si odvezl sedm medailí včetně tří nejcennějších z individuálních závodů.

Norův suverénní přístup k přípravě ale koučům severského giganta dělá vrásky na čele. „Nevíme, jak na tom je. Musíme zkrátka věřit tomu, co nám říká. Rozhodně si ale klademe otázky ohledně jeho formy,“ přiznal hlavní kouč mužského týmu Egil Kristiansen v rozhovoru pro norskou TV2.

Nadšením nepřekypuje ani muž, který stál u zrodu Boeovy střelecké dominance. Francouz Siegfried Mazet dokonce počínání svého svěřence označil za rizikové. „Jeho střelecká forma je velká neznámá. Vůbec nevím, jak na tom je, protože s námi netrénuje,“ postěžoval si někdejší kouč Martina Fourcada, kterého v roce 2016 Norové přetáhli ke svému týmu.

A klidu celé situaci nepřidal ani sám Boe, který v krátkém telefonním rozhovoru pro TV2 přiznal, že od konce sezony toho moc nenastřílel. „Nepíšu si tréninkový deník, ani jsem je (kouče) nepozval na návštěvu ke své přípravě. Ano, střeleckých dat je proto málo,“ nechal se slyšet s tím, že obavám reprezentace rozumí.

„Chtěl bych být s týmem, ale nemůžu být na dvou místech zároveň. Jsem šťastnější se svou rodinou než s biatlonem,“ přiznal král posledních let, kterému se loni v létě narodil druhý potomek.

Z úst dvacetinásobného mistra světa ale čiší sebevědomí. „V červnu a v červenci jsem trénoval v každé volné chvíli. V srpnu jsem pak do toho šlápl a trénování maximalizoval. Cítím, že forma je dobrá,“ vzkázal.

Světový pohár biatlonistů startuje 30. listopadu smíšenou štafetou. Jen sami za sebe muži na trať vyrazí o čtyři dny později, kdy je na programu individuál. Závody ve finské provincii Severní Karélie toho o skutečné formě fenomenálního Boea a o efektivitě jeho přípravy v izolaci hodně napoví.