Hlavní obsah

Nové Město je největší risk. Elitní švédskou biatlonistku rozčílila změna

Mezi elitními biatlonisty vyvolala změna pravidel ohledně nasazování do startovních skupin velký odpor. Vztek ani s blížícím se startem nové sezony Světového poháru moc neutichá. Jak nyní zdůraznila švédská hvězda Elvira Öbergová, nejde jen o pořadí na startu, ale i o další věci s tím spojené. Největší problém čeká v českém areálu v Novém Městě na Moravě.

Foto: Profimedia.cz

Švédská biatlonistka Elvira Öbergová na trati v Novém Městě na Moravě

Článek

Od nové sezony Světového poháru už nebude mít nejlepších patnáct závodníků a závodnic možnost vybírat si ve sprintech a vytrvalostních závodech startovní skupinu (obvykle volili startovat hned v té první, kdy bývají na trati nejlepší podmínky), ale naopak budou muset na trať vyrážet ze zadních pozic se startovními čísly 46 až 75.

Nejlepší Švédka celkového pořadí uplynulé sezony SP a olympijská šampionka si ale nestěžuje jen na fakt, že přijde o privilegium pro nejlepší v podobě příznivějších podmínek.

„S tím, že se budu muset nejspíš potýkat se zhoršenými podmínkami, nic neudělám, ale jde tu také o rozcvičku. Risk je v tom, že můžu být se startovním číslem 75 v Novém Městě na Moravě, kde není žádná trať se sněhem pro rozcvičení a předzávodní zahřátí,“ upozorňuje Elvira Öbergová v rozhovoru pro list Expressen na možné nedostatky českého areálu, kde bývá často nouze o přírodní sníh.

Foto: Profimedia.cz

Švédská biatlonistka Elvira Öbergová (vpravo) za svojí sestrou Hannou na trati v Novém Městě na Moravě.

Na zahřátí svalů a rozcvičení do závodu pak zbývá nejspíš běh. „To ale musíte doufat, že nemáte žádné zranění. Zbývá ještě kolo, ale sedět na kole není před závodem zrovna ideální,“ posteskla si mladší z hvězdné sesterské biatlonové dvojice.

Podobně jako dalším kolegům ze světové špičky i jí vadí, jakým způsobem mezinárodní biatlonová unie IBU o změně rozhodla. Názory a návrhy závodníků prý vedení unie vůbec nebralo v potaz.

„Nejsem s tím spokojená. Je smutné, jak celý proces (schválení pravidla, pozn. aut.) proběhl. Ale IBU si to nemyslí, má za to, že všechno se událo zcela v pořádku,“ kritizuje.

Nejtvrdším kritikem změny pravidla a přístupem IBU, která si od přesunu nejlepších závodníků na konec startovního pole slibuje větší a také déletrvající atraktivitu závodů, je zřejmě její krajan Sebastian Samuelsson.

„Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom dosáhli alespoň nějaké změny nebo kompromisu v novém pravidlu, ale rychle jsme zjistili, že je to naprosto zbytečné,“ uvedl švédský olympijský šampion ze štafety.

Moc se mu nelíbí ani fakt, že nový systém počítá s úpravami v případě mimořádně nepříznivého počasí, v němž by nebylo možné zaručit stejné podmínky všem startovním skupinám. V takové situaci jury přistoupí k zařazení elitní patnáctky na začátek startovního pole.

„Jenže nepříznivé počasí panuje každý druhý závod a systém, který funguje jen v polovině případů, je špatný systém,“ dodal.

Souhlasíte se změnou pořadí startu elitních biatlonistů?
Ano, závodům to prospěje.
71,2 %
Ne, současný systém byl lepší.
28,8 %
Celkem hlasovalo 5538 čtenářů.