Článek
„Dostali jsme požadavek na světlé pivo a nejlépe jedenáctku, takže jsme z našeho pohledu uvařili nestandardní pivo speciálně pro biatlon, protože obvykle máme v nabídce jedenáctku polotmavou jantarovou. A máme velice dobré ohlasy,“ popisuje Aleš Ostrejš, jeden ze spolumajitelů. A jeho kolega Tomáš Petr přidává: „Šlo o klasickou jedenáctku s větší hořkostí. A moc děkujeme organizátorům, že jsme mohli na šampionát naše pivo dodávat.“
Když se speciál dopil, dojednali majitelé, že ve fanouškovském stanu, kde jedině byl k dostání, se budou čepovat jiné kousky jejich pivovaru, který sídlí na kraji Nového Města na Moravě ve Žďárské ulici.
Poměrně unikátní je ale vznik novoměstského minipivovaru. Na počátku byla domácí výroba chemika a podnikatele Tomáše Petra, který vařil pivo v 30litrovém zavařovacím hrnci. A jelikož jeho kamarádům z basketbalu chutnalo, rozhodli se, že v 17 lidech založí vlastní minipivovar. V roce 2018 ho skutečně otevřeli, přečkali i nepříjemné covidové časy a podnikají dodnes.
Všichni si přitom drží své původní profese a ze 17 společníků se zhruba deset aktivně podílí na chodu i výrobě. „Název Hejkal vznikl podle zdejší bájné bytosti z lesů a my jsme ani o jiném jméně neuvažovali,“ říká Petr.
Sochu Hejkala pak mají i na letním dvoře pivovaru.
Není to jediný minipivovar, jehož produkt můžete na šampionátu ochutnat. K dostání je také Wolfgang z pivovaru v Hnanicích, jehož spolumajitelem je Jiří Hamza, šéf tuzemského biatlonu. Samozřejmě k dostání jsou ve Vysočina Areně i piva od tradičních výrobců.
A kolik stojí? Plechovka se dá pořídit za 50 korun, čepované z pivovaru v Hlinsku za 60 a klasické plzeňské za osmdesát. Ve fanouškovském stanu stojí pivo 90 korun, nicméně dáte si ho vyhřátém prostředí, k tomu hraje hudba.