Hlavní obsah

Krčmář už se nemusel mračit. Kvalita lyží je ale dál ožehavým tématem

Už se nemračil a nebyl nasupený jako po nepovedené stíhačce. Ve vytrvalostním závodě zajel biatlonista Michal Krčmář svůj zatím nejlepší závod na mistrovství světa v Oberhofu, skončil osmý. Pořád mu ale k úplné spokojenosti kousek chybí. I vinou ne úplně ideálních lyží. „Bylo to pozitivnější vystoupení, ale pořád tam vidím chybičky,“ hodnotil.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Michal Krčmář při individuálním závodě v Oberhofu.

Článek

Oberhof (od našeho zpravodaje) ‑ Pátý na MS v Oslu 2016, šestý na MS v Hochfilzenu 2017, sedmý na ZOH v Pchjongčchangu 2018, nyní v nejdelším biatlonovém závodě přidal osmou pozici. „Mám postupku, jen mi přijde, že stoupám na blbou stranu, snad se to otočí,“ usmíval se Krčmář.

Patří ke stabilním závodníkům, jak opět potvrdil, ale to 32letému biatlonistovi k plácání se po ramenou nestačí. „Umístění v elitní desítce na světě není špatné. Ale až jednou skončím kariéru, nikdo si nebude pamatovat, kolikrát jsem byl v desítce a že jsem měl relativně stabilní výsledky. Všichni si pamatují jen ty top úspěchy,“ uvědomuje si.

Co chybělo k top úspěchu v úterý? Opět se bojovalo jen o pozice od druhého místa níž. Fenomenální Nor Johannes Thingnes Bö sice dal přičuchnout soupeřům k úspěchu dvěma chybami na střelnici, ale fantastickým během stejně vyhrál o více než minutu a získal své čtvrté zlato ve čtvrtém startu v Oberhofu.

Krčmář chyboval jen jednou, ani případná čistá střelba by ho mezi medailisty nekatapultovala. Mrzelo ho ale dlouhé čekání před poslední ranou první položky.

„Tam jsem strávil spoustu času. Normálně najedete na terč a do nějaké vteřiny spustíte ránu. Když nespustíte, dochází vám dech, začne se to chvět na terči, tak se rána musí odložit. Já tohle udělal třikrát. Naštěstí spadla, kdyby ne, tak bych omlátil hlavu o sníh,“ přiznával.

Potřeboval by ale ještě více zrychlit na trati, byť běžecký čas měl jedenáctý, což je slušný počin. „Myslím, že to v mém podání byl velice kvalitní výkon, když odečtu toho muže z jiné planety, tak s těmi ostatními se dá závodit,“ cenil si.

Krčmář ale v Oberhofu zatím hledá optimální lyže na místní podmínky, ve sjezdech, jak sám přiznal, opět ztrácel. A není sám.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Michal Krčmář při nástřelu před individuálním závodem.

„Závodníci na lyžích Rossignol tady nemají dobré běžecké časy. Je to na hlubší analýzu, jestli tady naši dostávají dostatečně kvalitní lyže od jednotlivých značek. Zatím se českému týmu nedaří materiálem nebo mázou dosahovat takových výsledků jako mají Norové nebo Švédové,“ vypozoroval v přenosu České televize expert Vlastimil Vávra.

Na vyladění materiálu má Krčmář spolu s českým týmem ještě několik pokusů, lákává je pro něj i čtvrteční smíšená štafeta dvojic, do níž by Češi mohli postavit to nejlepší, co mají k dispozici.

„Pokud budou trenéři ochotni nasadit Terku (Voborníkovou), nebo Makulu (Davidovou), tak se tomu bránit nebudu. Jsem schopný regenerovat tak, abych to zvládl objet celé, ale mám den volna navíc, záležet bude na holkách, které budou mít po vytrvalostním závodě a můžou mít čtyři závody v pěti dnech,“ dodává.

Související témata: