Hlavní obsah

Hněv biatlonových hvězd nekončí: Podvedli nás

I když většina elitních závodníků byla proti, mezinárodní biatlonová unie IBU stejně prosadila poměrně zásadní změnu. Ti nejlepší už nebudou moci startovat do intervalových závodů z předních pozic a ztratí výhodu rozhodovat si o tom, ve které skupině vyrazí na trať. I s odstupem několika dní budí rozhodnutí silné vášně. Například francouzský mistr světa Eric Perrot si postěžoval, že biatlonovou elitu IBU podvedla.

Foto: Profimedia.cz

Italská biatlonistka Lisa Vittozziová nesouhlasí se změnami, které zavedla IBU.

Článek

Už jen návrh na změnu vzbudil v biatlonově silných zemích od Skandinávie po Itálii velkou nevoli. Minulý týden se ale z návrhu stalo definitivní rozhodnutí. Dosud si nejlepší biatlonisté mohli u intervalových startů vybírat, ve které skupině do závodu vyrazí. Obvykle měli zájem o první. Jenže podle nového systému bude první patnáctka v pořadí SP nastupovat ve sprintech a vytrvalostních závodech se startovními čísly 46 až 75.

„Jako sportovci se necítíme být respektováni. Dali jsme návrhy, jak by se dal systém upravit, ale všechno bylo nakonec zamítnuto. Udělal se dojem, že je nám nasloucháno, ale nic se nezměnilo. IBU se na nás vykašlala,“ rozčiluje se v rozhovoru pro Biathlonlive Francouz Perrot, letošní mistr světa z Nového Města ve smíšené štafetě.

Perrot je jedním z „aktivistů“, kteří podepsali petici proti chystané změně, ale jak vidno, takhle snaha nic nepřinesla.

„My všichni ve francouzském týmu máme stejný názor. Ti nejlepší by měli startovat v nejlepších podmínkách, protože si to svými výsledky vybojovali. Každý má tuhle možnost,“ pokračoval 23letý závodník, který se po třech letech ve Světovém poháru dostal na jedenáctou příčku celkového hodnocení.

„Kdo ve Světovém poháru začínal, startoval mezi posledními a musel se propracovávat dopředu. To má svoji logiku. Čím víc vyhráváte, tím si zvětšujete šanci, že budete dál vyhrávat. To je podle mě základ závodního sportu. To už ale nové pravidlo nezohledňuje,“ myslí si Francouz.

IBU si od změny slibuje větší atraktivitu závodů, protože fanoušci a hlavně televizní diváci budou podle ní déle v napětí, jak dopadnou favorité, kteří se dostanou na trať až po statisticky horších závodnících. Elita se za to nově může těšit na vyšší prize money.

„Ano, IBU zvedla odměny, ale to mě úplně nezajímá. Chci férový sport, který umožní vyhrávat tituly, a ne že za vyšší peníze vyměníme souhlas s tímto plánem,“ dodal Perrot.

S podobným viděním situace rozhodně není sám. „Je zbytečné skrývat, že nové pravidlo sebere privilegium nejlepším závodníkům. A těm to pochopitelně vadí. Ale nakonec nikomu nezáleží na tom, co si myslí sportovci. Rozhodnutí se udělalo, i když ho většina odmítala. Včetně mě. Musíme se jen přizpůsobit, tak jako vždy,“ uvedla třeba dvojnásobná mistryně světa, Italka Lisa Vittozziová pro server Fondo Italia.

Jiný názor ale má jiná hvězdná Italka Dorothea Wiererová. „Od jednoho člověka z IBU vím, že se chystají změny ve smlouvách s televizními společnostmi a navzdory růstu popularity našeho sportu hrozí, že půjde o změny k horšímu oproti současným číslům. A to by pro biatlon nebylo dobře. IBU má proto právo rázně zakročit,“ myslí si Wiererová.

„Já už kariéru pomalu končím, ale pro mladé závodníky je důležité, aby lidé o biatlon neztráceli zájem. To, že má IBU skvělé výdělky, za to vděčíme především televizním společnostem. IBU určitě nechce náš sport zničit, ale udělat ho ještě úžasnějším a atraktivnějším. Než se začne s kritikou, bylo by správné si to napřed vyzkoušet,“ dodala.