Hlavní obsah

Elitním biatlonistům hrozí po rozhodnutí soudu komplikace

Pro část biatlonistů je to dost možná vážná komplikace, necelé dva měsíce od startu Světového poháru ve finském Kontiolahti musí řešit nepříjemnou záležitost. Na vině je spor o vázání od značek finské společnosti Amer Sports. Ty totiž podle soudu okopírovaly revoluční technologii od norské firmy Rottefella a úřady jejich produkty zakázaly distribuovat i používat.

Foto: Joe Klamar / AFP , Profimedia.cz

Norský biatlonista Vetle Sjastad Christiansen letos v únoru na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě

Článek

Kolem revolučního vázání Rottefelly začalo být rušno během posledního mistrovství světa. V Novém Městě na Moravě ho testovali Norové Laegreid se Strömsheimem a novou „superzbraň“, jak tehdy vázání označovala severská média, si pochvalovali.

Systém pomáhá závodníkům lépe přenášet sílu z bot na lyži. „Dostali jsme nové vázání nějaký čas před mistrovstvím. Hodně jsme s tím jezdili. Když jsem se pak vrátil ke starému, už jsem se s tím cítil špatně. Takže mi zbyla už jen jedna možnost,“ vyzdvihl tehdy přínos vázání Laegreid pro televizi TV2.

Se stejným řešením vázání už nějakou dobu působí na trhu i helsinská společnost Amer Sports se svými značkami Atomic a Salomon. Byznysový spor a kolečko u soudů probíhá ve skutečnosti už čtyři roky. Poslední verdikt neudělá radost hlavně těm biatlonistům, kteří hodlali v nadcházející sezoně problematický produkt finské firmy používat.

Norský okresní soud totiž systém vázání od firem spadajících pod Amer Sports prohlásil za nezákonný, jak informuje deník Verdens Gang. Úřady v Oslu uznaly porušení patentového práva a zakázaly používání technologie i její distribuci.

Na vázání od Finů se chystal jezdit třeba olympijský vítěz Vetle Sjastad Christiansen, pátý muž celkového hodnocení minulého ročníku Světového poháru. „Není to žádná legrace. Na vázání jsme si už zvykli, pokud bychom ho nemohli používat, byla by to pro nás taková polokrize,“ přiznal elitní biatlonista.

Dle jeho slov není ani možné se bez vážnějších komplikací vrátit ke starému vázání, protože k němu se nehodí jím používaná obuv.

Šéf Rottefely Torstein Myklebostad je s verdiktem soudu naopak nadmíru spokojený. „Samozřejmě máme radost z toho, že padl další verdikt v náš prospěch,“ okomentoval situaci a těší ho, že situace se výrazně otáčí v prospěch jeho společnosti.

Podle generálního ředitele se vázání konkurence v této podobě nikdy nemělo dostat na trh. „Finskou společnost jsme několikrát žádali o dialog, ale byli jsme odmítnuti. Nakonec jsme neměli na výběr a museli se obrátit na soud,“ dodal.

Finská společnost se proti verdiktu může odvolat do 10. listopadu.