Hlavní obsah

Biatlonový propadák. Mluví se o zásadních změnách

Stejně jako v posledních letech nebyla konkurence zrovna výstavní. Velká jména absentovala. I to největší české – Markéta Davidová – na letním světovém šampionátu biatlonistů v Otepää chybělo. Jako show pro druhou a třetí vlnu závodníků je brána tato akce, z absolutní špičky dorazili jen jedinci.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Česká biatlonistka Markéta Davidová na archivním snímku

Článek

Mezinárodní unie IBU z toho není nadšená a vypadá to, že do budoucna nastanou radikální změny.

Mistrovství světa má přitom své stálé místo v kalendáři, ale mnoho hvězd akci vynechává, protože se prostě nehodí do jejich tréninkového plánu a upřednostní účast na akcích jako Blinkfestivalen nebo Martin Fourcade Festival.

I zájem biatlonových fandů o letní MS zjevně chřadne. Medaile, které letos hojně brali i čeští reprezentanti, nejsou tak ceněny. Sestava těch, kteří je berou v zimě a v létě, je diametrálně odlišná.

Sportovní a eventový ředitel IBU Daniel Böhm v rozhovoru pro portál „chiemgau24“ připustil, že úspěch letního mistrovství světa je notně „omezený“. Skoro propadák, zní kolem. Navíc s označením mistrovství světa.

Aby se to změnilo, už na jaře padlo první významnější rozhodnutí o změně. „Letní šampionát se bude konat jen jednou za dva roky,“ připomněl Böhm radikální krok.

Funkcionář ale zdůraznil, že téma letního biatlonu je a zůstává pro svaz nesmírně důležité.

„V době klimatických změn to pro nás musí být velmi aktuální. Biatlon bude mít bez letní verze v dlouhodobém horizontu jistě potíže,“ uvedl Böhm, ovšem zatím bez toho, že by případně mohlo dojít k širšímu organizačnímu propojení obou verzí.

Aby se předešlo konfliktům v plánování s jinými zavedenými letními akcemi, Böhm naznačil, že je v plánu uspořádat letní mistrovství světa až na podzim. „Takto by se dal postavit most do zimy,“ naznačil další krok bývalý biatlonista.