Hlavní obsah

Český biatlon má novou královnu. Voborníková střídá Davidovou

Tereza Voborníková poprvé vyhrála svazovou anketu Biatlonista roku. Díky výsledkům v uplynulé sezoně vystřídala na trůnu Markétu Davidovou, která ovládla předchozích pět ročníků. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo dnes v Letohradu, kde se o víkendu uskuteční mistrovství republiky v letním biatlonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Česká biatlonistka Tereza Voborníková na MS.

Článek

Čtyřiadvacetiletá Voborníková v celkovém hodnocení Světového poháru obsadila jako nejlepší Češka 16. příčku. Třikrát se dostala do první desítky, jejím maximem byla pátá příčka ve vytrvalostním závodě v Oslu. V sezoně se poprvé od ročníku 2009/10 žádný z českých reprezentantů nedostal na stupně vítězů ve Světovém poháru ani na mistrovství světa.

Trenérem roku se stal Jindřich Šikola. Jeho svěřenkyně, dorostenka Heda Mikolášová, získala ocenění pro Naději roku.

Mikolášová získala ve svazové anketě ocenění pro Naději roku. V uplynulé sezoně přivezla medaili ze všech vrcholných akcí, kterých se zúčastnila. Se smíšenou štafetou vybojovala bronz na mládežnické zimní olympiádě v Koreji, kde navíc v závodech jednotlivců přidala dvě čtvrtá místa. Jako dorostenka dosáhla na senzační bronz ve vytrvalostním závodě na otevřeném mistrovství Evropy juniorů v polských Jakuszycích. Sezonu završila dvěma třetími místy na mistrovství světa dorostu v Otepää.

Do Síně slávy Českého biatlonu vstoupili in memoriam průkopníci biatlonu na našem území, úspěšní trenéři a vizionáři František Majvald, Čeněk Suchomel a Zdeněk Škrabal.

Anketa o nejlepšího českého biatlonistu sezony 2023/24 (hlasování členů Českého svazu biatlonu):

Biatlonista roku: Tereza Voborníková.

Trenér roku: Jindřich Šikola.

Naděje roku: Heda Mikolášová.

Síň slávy: František Majvald, Čeněk Suchomel a Zdeněk Škrabal.

Související témata: