Hlavní obsah

Biatlonového olympijského šampiona otrávili při dopingové zkoušce

Letos v Novém Městě na Moravě slavil na MS zlato ve štafetě, v nové sezoně by chtěl švédský biatlonista Jesper Nelin rozšířit sbírku medailí i v individuálních startech, jenže v přípravě si prožil nečekané peklo. Zavinila ho dopingová kontrola.

Foto: Profimedia.cz

Švédský biatlonista Jesper Nelin prodělal otravu krve kvůli dopingové zkoušce.

Článek

Nelin vlastní ze štafety i olympijské zlato, ale na velké individuální podium dosáhl poprvé až letos v březnu v závodě s hromadným startem během Světového poháru v Oslu. Od května už absolvoval celkem čtyři přípravné kempy a v polovině listopadu se přesune s reprezentací na sníh do Idre. Byť z posledních testů vycházel výborně, má za sebou velmi nepříjemnou epizodu.

„Neřekl bych, že jsem v optimální pohodě. Začal jsem totiž velmi špatně. Kvůli dopingové zkoušce jsem dostal otravu krve. Je to smůla, ale tohle by mělo být pořešeno, aby se to nemohlo stát,“ stěžoval si 32letý biatlonista v rozhovoru pro švédský list Expressen.

Přitom na odběru krve prý nebylo na první dojem nic neobvyklého, proběhl za standardních podmínek v nemocnici.

„Na odběr jsem šel kvůli testu ve středu, v sobotu už mi ruka začala připadat divná,“ popisoval počátky problému. S žádostí o pomoc se obrátil na otce, který je lékař. Ten, když viděl zčernalou cévu, ihned věděl, o co jde.

„Zajel jsem za otcem na návštěvu a ihned mi nasadil antibiotika. Byl jsem z toho totálně dole. Na začátku léta to nebylo nic příjemného. Navíc problémy pokračovaly,“ vykládal dále Švéd, který nijak blíže nespecifikoval příčinu otravy.

Zároveň přiznal, že měl o své zdraví vážné obavy, které naštěstí poměrně záhy odezněly. „Docela jsem se bál. Když jsem ale viděl, jak se mi ruka začala lepšit, cítil jsem se lépe,“ přiznal.

Následky otravy krve výrazně cítil i v přípravných kempech. „Třeba při prvním kempu ve vysokohorském prostředí v Lavazé v Itálii to bylo hodně těžké. Dařilo se mi sice podávat výkony i ve vysoké intenzitě, ale docházela mi energie. Teď už je však situace mnohem lepší,“ těšilo ho.

Na doladění formy má stále ještě poměrně dost času. Sezona Světového poháru začíná 30. listopadu ve finském Kontiolahti.

Související témata: