Hlavní obsah

Biatlonové hvězdy se bouří. Odmítají radikální změnu

Podoba závodů Světového poháru v biatlonu se má dočkat poměrně zásadní změny. Návrh mezinárodní unie IBU ale především u hvězd tohoto sportu dost tvrdě narazil. Sepisuje se petice a je možné, že plán nakonec půjde k ledu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Biatlonisté Norska: druhý Sturla Holm Laegreid, vítěz Johanes Thingnes Bø a Vetle Sjaastad Christiansen. Ilustrační foto

Článek

O co jde? IBU chce změnit systém startovních skupin. Ti nejlepší už by měli ztratit právo vybrat si v intervalových závodech skupinu, v níž chtějí do závodu vyrazit, a podle nových pravidel by měli vyjíždět na trať až mezi posledními.

Informaci o návrhu zveřejnila jako první norská televize NRK. IBU chce pokračovat v systému čtyř skupin. Dosud si mohli ti nejlepší podle průběžného pořadí vybírat startovní skupinu; a v drtivé většině preferovali tu první.

Jenže ta by nově měla patřit těm, kteří jsou v pořadí SP až od 31. místa níže. Závodníci od 30. do 16. pozice by měli jít do druhé skupiny a elitní patnáctka by si musela počkat na start až ze třetí skupiny. Po nich by přišli na řadu ti úplně nejhorší ve čtvrté skupině.

Motivací IBU k této změně je udržet diváka u televize déle v napětí, aby si zkrátka na dojezd do cíle těch nejlepších musel počkat déle, a tak samozřejmě strávil i více času u televizního přenosu. Je ale otázkou, zda by něco takového bylo vůbec pro fanoušky a diváky atraktivní. A s návrhem nesouhlasí ani elitní závodníci.

Foto: @hannaaoberg

Ani švédské biatlonistce Hanně Öbergové se nový návrh IBU nelíbí.

„Nejsem si jistý, jestli když si divák pustí biatlonový závod a bude se dlouho dívat na vysoká startovní čísla a pořád neuvidí v akci třeba lídra Světového poháru, se vůbec bude obtěžovat sledovat takový přenos dál. Alespoň já bych to asi přepnul na jiný kanál, na něco jiného,“ kritizoval pro NRK novinku Vetle Sjaastad Christiansen, jenž také inicioval vznik petice proti návrhu.

Hvězdám se také nelíbí, že by měly být vlastně trestány za to, že jsou lepší než ostatní, protože na trati bývají většinou nejlepší podmínky pro první várku závodníků. Proto si také většina elity tradičně volila brzký start.

Podobná situace existuje třeba také ve sjezdovém lyžování, kdy nejlepší závodníci startují v první skupině.

Christiansen tvrdí, že s návrhem nesouhlasí nejen norští závodníci, ale odpor proti němu sdílí i biatlonisté ze Švédska, Německa či Francie.

„Z toho návrhu rozhodně nejsem nadšená,“ potvrdila pro list Expressen švédská olympijská vítězka Elvira Öbergová.

„Vypadá to, že ti nejlepší ve Světovém poháru mají startovat mezi posledními a budou mít horší podmínky než slabší soupeři. Trať už bývá v pozdější fázi závodu docela rozbitá,“ pokračovala.

A její sestra Hanna zmínila další nevýhodu pro elitu v podobě zahřátí a rozcvičování, když by se dostala na start později. „Museli bychom se rozcvičovat v jiném režimu, a to není vždy optimální. Podle mě je mnohem férovější současný systém, kdy si ti nejlepší mohou startovní skupinu vybrat,“ uvedla.

S ní souhlasí i švédský kouč Johannes Lukas, podle něhož by ti nejlepší sportovci měli mít nejlepší podmínky. Zároveň ale má pochopení i pro snahy IBU.

„Jak všichni víme, biatlon je byznys, v němž mají silné slovo televize. Bohužel. Rozhodují peníze. Takže si myslím, že budeme muset nakonec akceptovat rozhodnutí, které se učiní. Připravuju se na všechny scénáře, i když bych rád, aby změna nebyla tak zásadní,“ dodal Lukas.