Hlavní obsah

Biatlonová esa schytala v Norsku debakl. Legenda mluví o historické facce

Budíček pro esa. Hodně nepříjemným překvapením pro mužský A tým skončilo letní národní mistrovství v biatlonu v Norsku. Zatímco zápolení žen v údolí kraje Innlandet v Gudbrandsdalenu přineslo víceméně očekávané výsledky, mužský elitní výběr v konkurenci krajanů totálně pohořel. A nebylo to jen vinou zdravotních problémů, které ještě před startem šampionátu některá hvězdná jména vyřadily ze hry. Zklamání z výsledků neskrýval ani legendární Ole Einar Björndalen, který mluvil o historické facce.

Foto: Profimedia.cz

Z aktuální formy mužského A týmu byl zklamaný i legendární Ole Einar Björndalen.

Článek

Z národního letního mistrovství se krátce před startem odhlásili Johannes Thingnes Bö, Vetle Sjaastad Christiansen a Endre Strömsheim. Podle manažera norského výběru Pera Arneho Botnana byla jejich absence důsledkem až příliš intenzivního tréninku.

I tak mělo ale norské áčko na národním šampionátu silné zastoupení, Tarjei Bö, Sturla Holm Laegreid a Johannes Dale-Skjevdal měli patřit k favoritům. Totálně je ale deklasovali závodníci norského B mužstva. Nejlepším výsledkem ve sprintu a hromadném startu bylo pro zmiňovanou trojici dvakrát sedmé místo. Oba závody ovládl Johan Olav Botn.

„Výsledky nelžou. Tohle bylo prostě dost špatné,“ řekl norské televizi TV2 zklamaný Tarjei Bö. „Takhle špatný letní šampionát jsem ještě nezažil,“ přiznal starší ze známé bratrské dvojice.

Značně kritický byl ve svém hodnocení i televizní expert a nejúspěšnější biatlonista všech dob Björndalen: „Výsledky jsou hodně znepokojivé. Vypadá to, že před naším elitním týmem je ještě hodně tvrdé práce.“

V rozhovoru pro Dagbladet označil Björndalen propadák za historickou facku. Výsledek je podle něj důvodem k vážným obavám a je na místě se ptát, jak na tom aktuálně norský výběr vlastně je. „Zdá se, že ostatní dobře trénovali. Každopádně si nemyslím, že bych kdy viděl tak špatné představení elitního týmu,“ dodala žijící legenda.

Světový pohár v biatlonu startuje na přelomu listopadu a prosince ve finském Kontiolahti. Norové tedy mají ještě dost času na to, mužský A tým vyladit. Výsledky z letního šampionátu jsou ale pro biatlonovou velmoc varováním, že ne vše je zatím na dobré cestě.