Hlavní obsah

Vše je jinak. Slzy a zlomená srdce střídá ohromné nadšení. Na olympiádu letíte vy, zavolali Češkám

Během jednoho týdne musely vstřebat tolik emocí. Ale stálo to za to! Z neštěstí po finálové porážce na Poháru národů se plážovým volejbalistkám Barboře Hermannové a Marii-Sáře Štochlové zrodil pocit obrovského štěstí, když se dozvěděly, že na olympiádu do Paříže společně přece jen vyrazí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Barbora Hermannová (vpravo) a Marie-Sára Štochlová si zahrají na olympiádě.

Článek

Štochlová zrovna byla na Sicílii, kam vyrazila podpořit na beachvolejbalový turnaj svého přítele, Hermannová zase chystala pro partnera narozeninovou oslavu. „A do toho volali trenér a předseda svazu Marek Pakosta,“ líčila. Zpráva od nich jim příjemně překopala plány na léto.

Cesta na olympiádu přes žebříček se jim uzavřela, když kvůli zdravotním problémům vynechaly několik turnajů. Zbývala naděje přes Pohár národů, ale z něj vedla cesta jen pro vítězky. A Hermannová se Štochlovou se s vydatnou pomocí druhé české dvojice Kylie Neuschaeferová a Markéta Svozilová probily v lotyšské Jurmale až do finále.

Jenže v něm je zastavily Nizozemky. „To byla jedna z nejtěžších porážek v našich kariérách,“ přiznala Štochlová. „Zlomila nám srdce, obrečely jsme to,“ přitakávala parťačka. Jenže zároveň se k nim z různých zdrojů začaly dostávat zprávy, že by to s jejich olympijským snem nemuselo být ještě tak zlé.

Nizozemky totiž neměly splněny interní kritéria svého svazu. „Ale já si nechtěla dávat naději, aby nepřišlo další zklamání,“ přiznávala pětadvacetiletá Štochlová, která bojovala o svoji první olympiádu.

V pátek se ale spekulace potvrdily. „Až jsem si začala vyčítat, že jsem si zrovna dala čokoládu,“ smála se Hermannová, která má za sebou jeden a půl olympijské účasti. V Rio de Janeiru byla s Markétou Nauch Slukovou sedmnácté, v Tokiu je do turnaje nepustil pozitivní test na covid. Teď vyrazí do dějiště her potřetí.

„Zažila jsem v kariéře hodně, ale tohle byl extrém. Ale přijde mi to vůči Nizozemkám kruté a nepochopitelné, když si zajistí lístek na olympiádu a pak ho nedostanou,“ politovala soupeřky, které ale už zřejmě na startu finálového turnaje Poháru národů tušily, že jim ani vítězství olympiádu nezajistí. Jejich svaz požadoval potvrzení výkonnosti umístěním na elitních turnajích.

„Byl to hodně emotivní týden. Když se nám dařilo Nations Cupem postupovat, přičichly jsme k postupu a byly tak blízko… Pak to bylo těžké, proto jsem ani nechtěla zjišťovat, co je za varianty,“ uznala Štochlová.

Teď ale se svým argentinským koučem Sebastianem Menegozzem naopak musejí rychle skládat předoolympijský program. „V plánu byl i tak turnaj ve Vídni a trénink se Španělkami na Tenerife. Jen si pauzu trochu zkrátíme a změní se tréninky,“ těší se Hermannová.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.