Hlavní obsah

Volejbalová paráda. Češky prolétly do finále a zahrají si o světovou Ligu národů

Skvělá česká jízda Challenger Cupem volejbalistek pokračuje. Bez ztráty setu porazily po Argentině v Manile také Vietnam, když výsledky jednotlivých dějství 25:19, 25:14 a 25:19 jasně ukazují herní převahu reprezentantek.

Foto: volleyballworld.com

České volejbalistky při zápase s Vietnamem.

Článek

Národní tým tak postoupil po pěti letech znovu do finále kvalifikačního turnaje o jedinou místenku v elitní světové Lize národů. V roce 2019 padl 2:3 s Kanadou, letos bude jeho soupeřem Portoriko a hrát se bude ve filipínské metropoli v neděli od 12.30 h našeho času.

České družstvo začalo stejně koncentrovaně jako o den dříve proti Argentině, neměnila se ani úspěšná základní sestava. Vietnamky byly výraznější horší na příjmu, reprezentantkám se dařilo účinně tlačit servisem. První set se tak vyvíjel poměrně jednoznačně, národní tým si k jeho zisku pomohl šesti bloky.

Soupeřky ale v koncovce odvrátily čtyři setboly, když českou pohodu na palubovce trochu narušilo, že úspěšná trenérská výzva znamenala prodloužení už sudím ukončeného setu. Až time-out přinesl uklidnění a Orvošová smečí napsala definitivní tečku za úvodním dějstvím.

Při podání této nejvíce bodující české hráčky dokázaly reprezentantky získat zásadní vedení 7:2 i pro druhý set, v němž znovu držela vysokou úroveň hru blokařka Koulisiani. Česko bylo na hru čtvrtého nejlepšího celku asijského kontinentu skvěle takticky připraveno a mohlo se opřít o výbornou obranu v poli a doslova excelentní práci na síti.

Nejlepší hráčku soupeřek Nguyenovou, která o den dřív doslova vymazala z palubovky Filipíny, dokázaly Češky eliminovat a během druhé sady se do hry dostaly i všechny náhradnice, přesto o vedení reprezentantek 2:0 nebylo ani nejmenších pochyb.

Ve třetí části Vietnam snažící se o agresivní pojetí hry kladl největší odpor. Zvedl se i z nepříznivého stavu 13:18, kdy snížil na rozdíl jediného bodu, a poprvé v zápase mohlo jít utkání do vyrovnané koncovky setu. Valková to ale razantně zavrhla, když začala rozdávat milimetrově přesné nahrávky neúnavné univerzálce Orvošové. A po 73 minutách zápas končil velkou českou radostí.

Foto: volleyballworld.com

České volejbalistky se radují z postupu do finále.

„Kontrolovali jsme celé utkání a pracovali zejména velmi dobře na bloku. Perfektně se podařilo nastudovat nejlepší hráčky Vietnamu a díky kvalitní obranné práci je nepouštět do zakončení. V útoku byla všechna děvčata, která přišla do zápasu, dost agresivní, takový projev bych chtěl ocenit,“ mínil trenér národního týmu Jannis Athanasopulos.

„Na bleskovém třídenním turnaji musíte využít každou minutu, takže teď je nutné rychle zregenerovat, analyzovat obě předchozí vystoupení Portorika, které zatím rovněž neztratilo ani set a správně se připravit na nedělní zápas, jehož vítězky berou vše,“ doplnil řecký kouč v českých službách.

Challenger Cup volejbalistek, kvalifikace o Ligu národů v Manile - semifinále:
Česko - Vietnam 3:0 (19, 14, 19)
Rozhodčí: Asai (Jap.), Burkiewicz (Pol.).
Sestava a body Česka: Valková 4, Havelková 13, Jehlářová 10, Orvošová 17, Mlejnková 6, Koulisiani 11, libera Dostálová/Digrinová - Kneiflová, Pavlová, Bukovská, Faltínová 2, Grabovská, Brancuská. Trenér: Atanasopulos.
Nejvíce bodů Vietnamu: Tuyen 12, Thuy 9.
Portoriko-Belgie 3:0 (19, 15, 16)
Související témata: