Hlavní obsah

Před rokem na písku psali historii, teď řeší budoucnost. Stalo se toho opravdu hodně, říkají zlatí Češi

Na pomyslném dortu upečeném k zisku titulu mistrů světa by mohli sfouknout první svíčku. V Česku bylo krátce po půlnoci na 16. října loňského roku, když se Ondřej Perušič a David Schweiner zapsali do historie českého plážového volejbalu. Od té doby zažili vcelku turbulentní rok a stále není vyloučeno, že byl poslední v jejich kariérách.

Budou pokračovat? Právě to řešíme, ale ještě neprozradíme, říkají plážoví volejbalisté po přijetí u prezidentaVideo: Sport.cz

Článek

Životní sezonu korunovali parádní jízdou v mexických býčích arénách završenou triumfem nad švédskými mladíky Ahmanem a Hellvigem, letošními olympijskými šampiony. „Ta loňská sezona byla opravdu snová. Od ní se toho stalo opravdu hodně,“ pousměje se Schweiner při připomínce výročí úspěchu.

Letošní sezona pro český pár už snová nebyla. Brány semifinále na elitních turnajích nedokázali rozrazit a na pařížské olympiádě se loučili už po osmifinále. Mezinárodní sezona ještě neskončila, v brazilském Joao Pessoa startuje turnaj nejvyšší kategorie Elite 16, další následuje v Rio de Janeiru, ale Češi se do Jižní Ameriky nevydali.

„Už jsme tu sezonu potřebovali ukončit kvůli různým zraněním, a i mentálně jsme byli unaveni z celého olympijského kvalifikačního cyklu,“ vysvětloval Schweiner, proč po olympiádě společně vítězně sehráli už jen turnaj nižší kategorie v Brně.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tradičně rozpustilí Ondřej Perušič (vpravo) a David Schweiner

Ale není vyloučeno, že letos ještě s absolutní elitou poměří síly při tradičním finále seriálu v katarském Dauhá na začátku prosince. „Výsledky na něj letos nemáme, museli bychom žádat o divokou kartu a doufat, že ji jako mistři světa dostaneme,“ říká.

„Nijak se k tomu neupínáme, ale asi o ni zažádáme, a pokud by organizátoři shledali, že můžeme být pro turnaj přínosem, budeme samozřejmě rádi,“ doplňuje Perušič.

Dauhá by pro třicetileté hráče mohlo být loučením. Kariéry si nalajnovali směrem k pařížské olympiádě a dál si nechávali otevřená dvířka, zda se z písku nepřesunou vstříc svým civilním drahám.

„Velkou část svých sportovních kariér jsme věnovali tomu, abychom po nich měli plán B. Připravovali jsme se mít více variant,“ popisuje absolvent Vysoké školy ekonomické Schweiner. Rozhodnutí ale zatím nepadlo, alespoň navenek. „V nejbližší době bychom ho měli oznámit,“ avizuje Perušič, jenž po vystudování práv zamířil na filozofickou fakultu.

Vzdají se obhajoby titulu či snu o olympijském úspěchu?

„Asi každý sportovec chce dosáhnout úspěchu na olympiádě, ale my tak daleko nekoukáme. Spíš řešíme provozní věci, za jakých podmínek bychom pokračovali. A případné cíle bychom si stanovovali až podle toho, jak se rozhodneme,“ zůstává Perušič tajemný.