Hlavní obsah

Perušič se Schweinerem zahájili turnaj v Ostravě dobře. O hladkou výhru je nepřipravil ani písek v krku, pak podlehli

Aktualizováno

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner zahájili turnaj Pro Tour Elite v Ostravě výhrou 21:17, 21:14 nad Nizozemci Stevenem van de Veldem a Matthewem Immersem. Poté podlehli Italům Samuelemu Cottafavovi a Paolu Nicolaiovi 1:2. Jakub Šépka s Jiřím Sedlákem na úvod nečekaně zdolali nizozemské favority Stefana Boermanse a Yoricka de Groota 2:1 na sety. O podobné překvapení se nepostaraly Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou, jež nestačily ve dvou setech na Kanaďanky Melissu Humanaovou-Paredesovou a Brandie Wilkersonovou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ondřej Perušič (vpravo) a David Schweiner v Ostravě.

Článek

Perušič a Schweiner přijeli do Ostravy jako vítězové turnaje ve Starých Jablonkách a vzrůstající formu v úvodním zápase potvrdili. Van de Veldemu s Immersem oplatili prohru z úvodu sezony v Dauhá.

„Ono se hodně zmiňovalo to vítězství v Polsku, ale my jsme předtím od mistrovství světa nepředváděli zrovna oslnivé výkony a vzhledem k tomu, jaká očekávání měli nejen diváci, ale také všichni ostatní v Ostravě, tak jsme byli nervozní,“ uvedl Ondřej Perušič.

„Když jsem viděl tu skupinu, tak jsem se trochu bál, nebo přesněji jsem měl velký respekt, protože oba páry nás v předchozích měsících opakovaně porazily. Měl jsem trošku strach o to, abychom dobře turnaj začali, protože z takové skupiny bychom klidně nemuseli postoupit. Jsem rád, že jsme do toho vstoupili dobře,“ dodal Perušič.

Hladké vítězství českých mistrů světa lehce zkomplikovala jen nehoda s pískem v krku Davida Schweinera, jemuž se při pozápasovém rozhovoru díky němu zadrhával hlas. „Omlouvám se, ale Perun mi během druhého setu hodil písek do krku, takže nemůžu mluvit a trošku ho tam ještě cítím,“ smál se vyšší z české dvojice.

„Nazval bych to jako něco mezi šikovností a nešikovností. Po nahrávce jsem šel do mírného dřepu, a jak se Perun vehementně rozebíhal, tak mi ho nohou hodil do otevřené pusy a prolítlo to opravdu hluboko,“ říkal Schweiner.

„Pojďme se nepozastavovat nad tím, že David vykrývá můj útok s otevřenou pusou,“ namítl s úsměvem Perušič. „S údivem! S údivem…,“ doplnil parťáka Schweiner.

V podvečer české beachvolejbalové jedničky podlehly Italům Cottafavovi a Nicolaiovi 21:14, 13:21, 7:15 a prohrály s nimi počtvrté za sebou. „Zápas byl hodně nahoru dolů, bohužel pro nás pak od druhého setu spíše směrem dolů. Italové na nás trošku našli recept a zároveň se naše hra zhoršila ve všech ohledech. Zejména Cottafova hrál velmi dobrý zápas. Nejenom na útoku, ale také na obraně. Několik klíčových bodů zařídil on. Ve třetím setu nám ujel začátek, naopak Italové hráli velmi dobře a nedali nám šanci s tím něco udělat,“ popisoval Perušič.

Před posledním utkáním ve skupině proti Nizozemcům Luinimu a Varenhorstovi (v pátek od 14 hodin) mají čeští mistři světa na kontě výhru a porážku. „Jsme spokojení za takový vstup do turnaje. Zároveň je hodně důležitý i ten bodový rozdíl, který se nám povedl v tom úvodním zápase, protože to je jeden z klíčů pro postup ze skupiny. Rozhoduje každý míč,“ říkal Schweiner.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě:
Muži:
Skupina A:
Perušič, Schweiner (1-ČR) - Van de Velde, Immers (9-Niz.) 2:0 (17, 14),
Cottafava, Nicolai (8-It.) - Perušič, Schweiner 2:1 (-14, 13, 7).
Skupina D:
Šépka, Sedlák (12-ČR) - Boermans, De Groot (4-Niz.) 2:1 (18, -10, 7).
Ženy:
Skupina D:
Humanaová-Paredesová, Wilkersonová (4-Kan.) - Hermannová, Štochlová (12-ČR) 2:0 (12, 21).

Páteční zápasy českých týmů

10:20: Šépka/Sedlák – Pfretzschner/Winter (Německo)

11:10: Hermannová/Štochlová – Vergéová-Dépréová/Mäderová (Švýcarsko)

14:00: Perušič/Schweiner – Luini/Varenhorst (Nizozemsko)

17:00: Hermannová/Štochlová – Stamová/Schoonová (Nizozemsko)

19:00: Šépka/Sedlák – George/Andre (Brazílie)