Hlavní obsah

Perušič se Schweinerem si v Polsku poprvé od titulu z MS zahrají o medaile. Sluková bere stříbro

Aktualizováno

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem porazili ve čtvrtfinále turnaje Pro Tour Challenge ve Starých Jablonkách Nizozemce Alexandera Brouwera s Robertem Meeuwsenem 25:23, 20:22, 15:9 a poprvé od říjnového titulu mistrů světa postoupili do nedělních bojů o medaile. Schweiner tak stylově oslavil dnešní třicetiny. Markéta Nausch Sluková si na světovém okruhu po více než pěti letech zahrála o medaile. S Karin Žolnerčíkovou na turnaji Pro Tour nejnižší kategorie Futures ve Spiezu obsadily druhé místo.

Foto: OBO 2023/Vlastimil Vacek, Sport.cz

David Schweiner (vlevo) a Ondřej Perušič na archivním snímku.

Článek

„Byl to pro nás hodně obtížný zápas, nejen kvůli kvalitě soupeřů, ale i kvůli tomu, že Nizozemci bojují o olympiádu. Nakonec jsme naše kamarády téměř s jistotou vyřadili z olympijského boje,“ řekl Perušič ČTK.

„Jsem rád, že jsme se poprali s těžkými podmínkami, protože zítra nás dost možná budou čekat obdobné. Doufám, že na naše dobré výkony napříč celým turnajem navážeme nejen v bojích o medaile, ale i příští týden v Ostravě,“ doplnil.

V dramatické koncovce první sady Češi v prudkém dešti odvrátili Brouwerovi s Meeuwsenem, kteří před 11 lety vybojovali ve stejném polském areálu světové zlato, tři setboly a sami proměnili svůj druhý. Obdobně vyrovnaný byl i druhý set, šanci ukončit jej si jako první znovu vypracovali Nizozemci a tentokrát ji využili.

V tie-breaku turnajové sedmičky po několika povedených Perušičových zákrocích v poli odskočily až na 9:4. Nizozemci díky dvěma esům manko částečně stáhli, ale závěr znovu patřil Čechům. Ti tak nizozemské veterány porazili potřetí za sebou.

„Zejména v prvních dvou setech jsme nebyli schopní soupeře pořádně zatlačit podáním. Naopak já jsem ve druhém setu udělal několik nevynucených chyb a dělal mi velké potíže dobrý nizozemský servis. Jsem rád, že se nám podařilo tie-break zvládnout,“ uvedl Perušič.

V osmifinále Perušič se Schweinerem s přehledem zdolali francouzský pár Youssef Krou, Arnaud Gauthier-Rat 21:15, 21:14. Úřadující mistři světa si v obou setech díky spolehlivé hře na ztrátě brzy vypracovali solidní náskok, který pak bez větších potíží udrželi až do konce. Schweiner k tomu přispěl sedmi bodovými bloky, hlavně ve druhé sadě soupeře na síti deptal.

Turnaj nižší kategorie Challenge je generálkou na Pro Tour Elite v Ostravě, který začne ve středu. Zbývající čtyři české páry včetně Barbory Hermannové s Marií-Sárou Štochlovou vypadly ve Starých Jablonkách v kvalifikaci.

Turnaj Pro Tour Challenge v plážovém volejbalu v Starých Jablonkách (Polsko):
Muži - osmifinále:
Perušič, Schweiner (7-ČR) - Krou, Gauthier-Rat (20-Fr.) 2:0 (15, 14)
Čtvrtfinále:
Perušič, Schweiner - Brouwer, Meeuwsen (9-Niz.) 2:1 (23, -20, 9).

Sluková si po více než pěti letech zahrála na okruhu o medaile a má stříbro

Zkušená plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková si na světovém okruhu po více než pěti letech zahrála o medaile. S Karin Žolnerčíkovou na turnaji Pro Tour nejnižší kategorie Futures ve Spiezu obsadily druhé místo.

Pětatřicetiletá Sluková je se šesti prvenstvími na okruhu nejúspěšnějším českým beachvolejbalistou. Z medaile se naposledy radovala v dubnu 2019, kdy společně s Barborou Hermannovou ovládly turnaj v Kuala Lumpur. Od té doby byla na mezinárodní scéně nejlépe pátá.

Na švýcarském písku si Sluková s o 13 let mladší Žolnerčíkovou připsaly čtyři výhry. Turnajové sedmičky nestačily až ve finále na třetí nasazené Nizozemky Brecht Piersmaovou a Wies Bekhuisovou, jimž podlehly 19:21, 14:21.