Hlavní obsah

Mladíci Šépka se Sedlákem si vyšlápli na favority. Hermannová se Štochlovou je nenapodobily

Slušnou výchozí pozici pro páteční ostravské bitvy si vytvořil beachvolejbalový pár Jakub Šépka a Jiří Sedlák. Z prvního utkání základní skupiny odešli se skalpem Boermanse s De Grootem, porazili je 2:1 (21:18, 10:21, 15:7). V pátek se budou naopak snažit o první výhru české ženské jedničky Bára Hermannová a Marií Sárou Štochlovou, které podlehly kanadským favoritkám Humana-Paredesové a Wilkersonové 0:2 (12:21, 21:23).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jakub Šépka (vlevo) a Jiří Sedlák v Ostravě první zápas vyhráli.

Článek

Šépka se Sedlákem po vyhraném prvním setu ve druhém vypadli z tempa, v rozhodujícím tie-breaku ale našli ztracené sebevědomí a zkušenější protivníky přejeli. „Bylo ale těžké znovu najít rytmus, společně se sejít na nahrávce, na příjmu. Hodit to za hlavu je opravdu těžké, když přijde nějaká únava v tom zápase. Ale povedlo se nám to,“ radoval se 22letý Šépka.

Ze skupiny turnaje J&T Banka Ostrava Beach Pro postupují tři týmy, mladí Češi tak mají dobře nakročeno do play off. „Pokud zahrajeme dobře i v dalších zápasech (v pátek od 10.20 hodin proti Němcům Pfretzschnerovi a Winterovi a od 19 hodin proti Brazilcům Georgeovi a Andrému), tak si můžeme vybojovat postup. Už teď jsme blízko, ale nesmíme polevit a musíme hrát každý zápas na maximum,“ řekl Šépka.

Výhry si cenil i z jiného důvodu. Byla v Ostravě první. „Konečně jsem se dočkal. Už na to tady čekám několikátý rok, moc jsem si to přál pro místní publikum,“ usmíval se Šépka, který v předešlých letech v Ostravě nastupoval s Tomášem Semerádem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Marie Sára Štochlová (vlevo) a Barbora Hermannová na turnaji v Ostravě.

Hermannová a Štochlová zápolily s nervozitou

Poraženy odešly naopak z ostravského písku Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou. Ve dvou setech nestačily na Kanaďanky. Češky přiznaly, že v úvodu utkání zápolily s nervozitou. „Já jsem zapomněla, že tady už nejsem začátečník, a byla jsem hrozně nervózní,“ přiznávala Štochlová.

„Furt jsem se v tom prvním setu snažila říkat, že bude nový balon, ale když proti vám vyroste dvoumetrový blok, tak jsem si připadala, že tam není kudy na té síti. Tím moje sebevědomí furt padalo dolů. Pomohlo, že jsem si řekla, že je to jen beachvolejbal, který nějak umím, a že nějak to jít musí,“ popisovala Štochlová.

Druhý set Češky odehrály výrazně lépe a měly i dva setboly. „No, ale konec byl na ho.no,“ prohodila Hermannová, která v zápase viděla žlutou kartu za zdržování hry. „Pan rozhodčí podání docela uspěchával, já se to snažila co nejvíce zpomalit. Přišlo mi, že si plácneme a už máme zase přijímat, což není dvanáct sekund určitě. Snažila jsem se získat víc času, abychom byly vydýchané. Ony to jsou holky, co dlouhodobě podávají dobře, jsou to medailistky z předchozích turnajů. Jsme rády, že jsme byly na dotek,“ uvedla ostravská rodačka.

Také je čekají další zápasy ve skupině v pátek. Dopoledne hrají proti Švýcarkám Vergé-Dépréové s Mäderovou (11.10) a skupinu uzavřou proti Nizozemkám Stamové a Schoonové (17 hodin). České mužské jedničky Perušič–Schweiner budou ve skupině hrát už jen jeden zápas, jejich zatímní bilance je jedna výhra a jedna porážka.

Páteční zápasy českých týmů

10:20: Šépka/Sedlák – Pfretzschner/Winter (Německo)

11:10: Hermannová/Štochlová – Vergéová-Dépréová/Mäderová (Švýcarsko)

14:00: Perušič/Schweiner – Luini/Varenhorst (Nizozemsko)

17:00: Hermannová/Štochlová – Stamová/Schoonová (Nizozemsko)

19:00: Šépka/Sedlák – George/Andre (Brazílie)