Hlavní obsah

Mistři světa v Ostravě brzy dohráli. Němci je naštvali nepřiznanou tečí

Aktualizováno

Poprvé se představili doma jako úřadující mistři světa, jenže nedokázali otevřít ani bránu čtvrtfinále. Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem vypadli na ostravském turnaji Ostrava Beach Pro po porážce 1:2 na sety s německou dvojicí Ehlers, Wickler. Osmifinále bylo maximem také pro Jakuba Šépku s Jiřím Sedlákem a Barboru Hermannovou s Marii Sárou Štochlovou.

Foto: OBP 2024/Vlastimil Vacek, Sport.cz

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner.

Článek

Úřadující mistři světa prohráli s třetím párem světa Nilsem Ehlersem a Clemensem Wicklerem 1:2 (17:21, 21:15, 11:15) a poprvé v šestileté historii nebudou hrát na ostravském písku o medaile.

„Mrzí nás to, hodně jsme si na ně věřili, protože jsme s nimi posledních pět utkání neprohráli. Ale oni jsou hodně ve fazoně, na posledních třech turnajích byli pokaždé na podiu, nebo minimálně v semifinále. Je to tým, který je opravdu velmi siný a směrem k olympiádě se každým turnajem ještě zlepšuje,“ řekl Ondřej Perušič.

Čechům nevyšel vstup do prvního setu, v němž prohrávali už o sedm bodů (9:16) a přestože dokázali zlepšenou hrou propast takřka zlikvidovat (17:19), Němci využili hned první setbol. Výborně hrál především 210 centimetrů vysoký Ehlers. „Zahrál třikrát míč přes pásku a vyhráli ten set nakonec o tři body,“ připomněl s úšklebkem Ondřej Perušič.

„Nicméně dobře podávali, zejména vyšší z nich (Ehlers). My jsme už před zápasem věděli, že tady hraje opravdu ve velké formě. Obvykle podáváme na něj, protože se nám dobře brání, ale teď ta čísla byla taková, že menší z dvojice (Wicker) byl cíl našich podání. A to možná Ehlersovi dalo větší klid. Mohl se soustředit na obranné činnosti typu podání nebo blok a v těch získávali rozdílové body,“ líčil Perušič.

Druhý set trojnásobným medailistům z Ostravy (2019, 2021 a 2022) vyšel o poznání lépe a také jim stačil k vyrovnání skóre hned první setbol. O postupu rozhodoval tiebreak, v němž velkou roli sehrála nepřiznaná teč Wickera za stavu 6:6, po němž už němečtí beachvolejbalisté vedení nepustili a utkání ukončili hned prvním mečbolem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ana Patricia Silva Ramos (vpravo) z Brazílie a Barbora Hermannová (vlevo), Marie-Sára Štochlová (uprostřed) z Česka na turnaji Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě.

„On nám to i po zápase řekl. Já tohle ale raději nechci hodnotit, ať si to vyhodnotí on sám. My se k tomuhle přiznáváme,“ krčil rameny David Schweiner. „Nepřiznal to před celou arénou a nejsem si jistý, zda mu to tady v Ostravě prospěje. Aby na něj příští zápas nepřiletělo plné pivo,“ pousmál se vyšší z české dvojice.

„Stejný problém jsme měli v Paříži i s Ehlersem, který taky nepřiznal teč v tiebreaku. Nějakým způsobem respektuju, že to ten hráč nechá na rozhodčím, ale zároveň si přeji, aby to tak nebylo, abychom šli příkladem směrem k lidem na kurtu i mimo něj. A myslím že hráč takové extratřídy, jako Wickler je, by mohl jít více příkladem,“ zamyslel se Perušič.

„Ale Němci to tak mají, nesmíme se tím nechat rozhodit a nemůžeme to po něm ani chtít. Na druhou stranu to jen ukazuje, že náš sport potřebuje challenge, potřebuje video rozhodčího, který je schopen tyto situace přezkoumat a zpětně zvrátit,“ vykládal Perušič.

Úřadující mistři světa v Ostravě dohráli a mohou se chystat na letní olympijské hry v Paříži (26. července až 11. srpna). A přestože světová Elite tour má ještě před olympiádou dvě zastávky ve Švýcarsku (3.-7. července ve Gstaadu) a v Rakousku (10.-14. července ve Vídni), nejlepší český pár je zřejmě vynechá.

„Musíme si sednout s trenéry a pobavit se, zda hrát nebo spíše trénovat a věnovat se silové přípravě,“ řekl Schweiner. „Zatím se spíš kloníme k variantě, že nebudeme hrát žádný turnaj a dáme si jen několik přípravných zápasů v Čechách,“ nastínil Perušič.

V turnaji skončily také Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou, které nezaskočily světové jedničky a obhájkyně titulu Brazilky Anu Patrícii s Dudou. Po prohře 0:2 (11:21, 17:21) obsadily deváté místo.

„Jsou nasazené jedničky z nějakého důvodu. Svými výsledky dokazují, že na ten top patří. Asi jsme měly trošičku smůlu, že jsme na ně narazily v tomhle kole, protože ony prohrály jeden zápas ve skupině a zrovna musely dojít na nás. Je to takové hořkosladké,“ řekl Hermannová. „Myslím si, že jsme ale v Ostravě předvedly dobrý volejbal, asi jako nejlepší za posledních pár měsíců,“přidala se Štochlová.

O postup do čtvrtfinále v sobotu po poledni marně usilovali i Jakub Šépka s Jiřím Sedlákem, kteří podlehli ve dvou setech (15:21, 15:21) nizozemské dvojici Steven van de Velde a Matthew Immers. Čeští mladíci byli přes vyřazení spokojení. Play off si v Ostravě zahráli poprvé v kariéře.

„Je to skvělé. Mísí se v nás trochu ty emoce, ale je to neskutečné a jsme moc vděční, že nás diváci hnali až do konce. Snažili jsme se, co to šlo, protože jsme věděli, že jsme poslední česká dvojice na turnaji. Bohužel to dneska nestačilo. Budeme se snažit to do příště vylepšit,“ slíbil Jiří Sedlák.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě:
Muži - osmifinále:
Ehlers, Wickler (7-Něm.) - Perušič, Schweiner (1-ČR) 2:1 (17, -15, 11)
Van de Velde, Immers (9-Niz.) - Šépka, Sedlák (12-ČR) 2:0 (15, 15)
Ženy - osmifinále:
Ana Patrícia, Duda (1-Braz.) - Hermannová, Štochlová (12-ČR) 2:0 (11, 17).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.