Hlavní obsah

Liberec věří v Priskeho efekt. Trenér filosof zavádí v Dukle nové metody

Volejbalisté Dukly Liberec zažívají revoluci. Klub po špatné sezoně poprvé vsadil na zahraničního kouče. 45letý vystudovaný filozof z Itálie Alessandro Lodi pod Ještědem zavádí nové metody. U videa teď hráči tráví hodiny. „Pro všechny je to velká změna,“ připouští sportovní ředitel Jakub Veselý. Doufá v podobný vzestup, jako měla Sparta pod Priskem.

Foto: Adriana Micáková

Nový trenér volejbalistů Liberce Alessandro Lodi.

Článek

Když letos volejbalisté Dukly poprvé po 22 letech skončili bez medaile, armádní klub se rozhodl sáhnout pro kouče za hranice. V Česku nejde o nic výjimečného, ale v téměř osmdesátileté historii Dukly ano. „Vím, že jsem jejím prvním zahraničním koučem, opakují mi to tady pořád,“ přiznává Alessandro Lodi.

„Řekli jsme si, že nemůžeme jet ve stejných kolejích a čekat na náhodu,“ vysvětluje sportovní ředitel Jakub Veselý, jenž nakonec vybíral ze sedmi kandidátů. Mezi nimi byl i Alessandro Lodi, který tehdy Veselému shodou okolností sám od sebe napsal.

„Asi to není standardní, ale je to pravda. Poslal jsem manažerovi klubu zprávu a on mi do minuty odepsal, že mi druhý den zavolá. Pak jsme se dlouhé hodiny o volejbalu a našich názorech na něj bavili a tím začala naše spolupráce. Možná manažer hledal něco jiného, než je v Česku standardem, a přesvědčil jsem ho, že jsem jiný. Ale možná nevěděl, jak moc jiný,“ vypráví s úsměvem Lodi.

Foto: Adriana Micáková

Nový trenér volejbalistů Liberce Alessandro Lodi.

Kdo je tedy novým koučem Dukly? Už jako pětiletý kluk prý zaregistroval Duklu, když hrála v roce 1984 finále Ligy mistrů s Parmou. Mimochodem tehdy za Liberec hrál i Vladan Merta, jenž bude se stále hrajícím Lukášem Ticháčkem Lodiho asistentem.

„Vyrůstal jsem v Modeně, kdy byla spousta volejbalových týmů, takže k tomuto sportu jsem měl vždy blízko. Ale byl jsem moc malý a neměl jsem jako hráč šanci. Někdy v sedmnácti jsem se rozhodl, že budu trenérem. Profesionálně jsem volejbal nikdy nehrál,“ přiznává Lodi, který vystudoval filozofii a mluví pěti jazyky. Ostatně trénoval již kromě rodné Itálie ve Švýcarsku, Německu, Polsku, Spojených státech, Japonsku, Finsku či Švédsku. Nyní poznává i Česko.

„Asi můžeme říct, že je teoretik, který má za sebou spoustu angažmá s úspěchy i omyly. Pro kluky je to úplně něco jiného, může je krásně posunout,“ myslí si Veselý, který věří, že by Lodi mohl Duklu pozvednout, podobně jako se to v uplynulých dvou letech povedlo dánskému kouči Brianu Priskemu se Spartou.

„Detailně příběh Priskeho neznám, ale vím, že před úspěchem musí být uděláno spousta práce. Že to nechodí v náhodách a pro Priskeho to určitě platí také. Nejsme fotbal, abychom mohl v přestávce dokoupit pět hráčů, ale chci po sezoně říct, že jsme udělali vše pro úspěch, a když nepřijde, budeme vědět proč. Nechceme hrát na náhodu. Alessandro od začátku naplňuje moje představy. Myslím, že mladí hráči momentálně dostávají tu nejlepší péči. Čím dřív se hráči dokáží naladit na jeho notu, tím dřív se dostaví výsledky,“ poznamenává Veselý.

„Hráči rychle poznají, jestli jim trenér může pomoct nebo ne. Pak vám jsou nakloněni a jdou vám na ruku,“ podotýká Lodi, který hodně času s volejbalisty tráví u rozborů nejen nahraných zápasů, ale i každého tréninku, které si sám analyzuje. „Tolik videa se tady nikdy nepoužívalo. Jsou to velké změny a bude to potřebovat čas, než si vše sedne. Ale myslím, že jsme takovou změnu už potřebovali,“ připouští Veselý.

Mimochodem Lodi je zároveň kondičním trenérem, jeho tréninky probíhají ve velké intenzitě. „Když jsem mu ho nabízel, řekl mi, že tyhle věci má rád pod kontrolou sám, protože ví, kolik hráči stráví v posilovně, aby pak mohl ubrat na palubovce a naopak. Vždy když jsme spolu o něčem diskutovali, tak mi to vysvětlil a musel jsem uznat, že má pravdu. Uvidíme, jestli to bude stačit a jak to bude fungovat i v těžkých momentech, které nepochybně přijdou,“ uzavírá Veselý. Liberec sezonu odstartuje v sobotu doma s Ústím nad Labem.