Hlavní obsah

Dohnala ho minulost. Vypískaný Nizozemec se psychicky složil

Hon na Nizozemce Stevena van de Veldeho odnáší i jeho okolí. Dohnala ho minulost, až se ze všech útoků na svoji osobu psychicky složil. Těsně před startem evropského šampionátu v plážovém volejbalu, který se koná přímo v jeho rodišti, propukl na zahajovací tiskovce v pláč.

Foto: Esa Alexander, Reuters

Steven van de Velde z Nizozemska opouští hřiště po prohraném osmifinálovém zápase, které uzavřelo jeho pařížský příběh.

Článek

Stalo se tak po otevření tématu, zda se nechtěl vzdát olympijských her poté, co se na celosvětové úrovni propíral jeho skandál se znásilněním dvanáctileté britské dívky. Ano, na Ostrovech je pohlavní styk s nezletilou klasifikován jako znásilnění, bez ohledu na to, zda s aktem souhlasila, nebo ne.

Van de Velde dostal v roce 2016 čtyřletý trest vězení poté, co se přiznal ke třem případům znásilnění. Jenže byl vydán zpět do domoviny, kde je tomu jinak. Ohodnocení činu je odlišné a volejbalista po 13 měsících opustil věznici.

„Uvažoval jsem o tom, že se olympiády nezúčastním. Určitě jsem si to myslel, ano,“ hlesl van de Velde.

Van de Velde totiž zmínil publikování článku v jednom britském bulvárním deníku, pod kterým byla použita fotografie jeho manželky. Zásah přímo na komoru.

„V tu chvíli jsem se zlomil,“ popotahoval plážový volejbalista.

„Před deseti lety jsem udělal něco špatně. Ano musím to vzít a ponesu si to celý život. Ale ubližování lidem kolem mě, ať už je to spoluhráč Matthew, nebo moje žena, moje dítě, to už pro mě zachází příliš daleko. To byl určitě okamžik, kdy jsem si pomyslel: stojí mi vůbec olympiáda za to?“

Jak je známo, tak tento kontroverzní sportovec nakonec na hrách v Paříži startoval. Vytvořil pár s Matthewem Immersem. Během zápasů byl vypískán.

Za jeho účast pod pěti kruhy se postavil mimo jiných Nizozemský volejbalový svaz (Nevobo).

Právě Nevobo se domnívá, že pískání během zápasů na olympijských hrách plážových volejbalistů Stevena van de Veldeho a Matthewa Immerse zařídila média.

Generální manažer Michel Everaert uvedl, že se k publiku přidávali lidé, kteří se ptali, zda chtějí Van de Veldeho vypískat.

„Podle mého názoru se jednalo o organizovanou akci. Britské bulvární plátky celý příběh rozvířily. V prvním zápase jejich lidé úplně nedostali to, co chtěli, a poté už jen chodili a povzbuzovali lidi. A mobilizovali je také prostřednictvím sociálních sítí,“ tvrdí ředitel sportovního rozvoje a akcí v asociaci Nevobo

Everaert, který se osobně zúčastnil zápasů Van de Veldeho s Immersem v Paříži, řekl, že mluvil s lidmi, na které se obrátili lidé z bulvárních médií.

Záměrně nechtěl použít slovo novináři.

„Nedovedu si představit, a vlastně ani nechci, že by tito lidé absolvovali kurz žurnalistiky,“ kroutil hlavou Everaert.

Co tím „lidé od bulváru“ sledovali?

„Dělali to proto, aby ovlivnili výkon našich plážových volejbalistů. Myslím, že doufali a stále ještě doufají v nějaký efekt Harveyho Weinsteina, takže bude ještě více zpráv,“ narážel Everaert na kauzu známého filmového magnáta.

Pískání a bučení na nizozemské duo trvalo „jen“ do osmifinále, kde si ho podal brazilský pár Evandro, Arthur.

Olympijská dvojice ze země větrných mlýnů zahájí mistrovství Evropy dnes v 18 hodin v Haagu. V místě, kde znají van Veldeho odmalička.

Související témata: