Hlavní obsah

Historický zápis. Osmnáctiletá česká dvojčata na písku získala titul

Plážové volejbalistky Kateřina a Anna Pavelkovy vyhrály jako první česká dvojice mistrovství Evropy do 22 let. V tureckém Termalu osmnáctiletá dvojčata porazila ve finále 2:1 na sety polský pár Malgorzata Ciezkowská, Urszula Luniová.

Foto: Archiv dvojčat Pavelkových

Plážové volejbalistky Anna a Kateřina Pavelkovy na archivním snímku

Článek

Sestry Pavelkovy vylepšily loňský výsledek dvojice Kylie Neuschaeferová, Markéta Svozilová, jenž získal v Temešváru stříbro. Svěřenkyně trenéra Aleše Nečesaného, které jsou velkou nadějí českého beachvolejbalu, pokračují ve sbírání cenných kovů: předloni se staly mistryněmi Evropy do 18 let, loni získaly bronz v kategorii do 20 let.

„Turnaj byl strašně těžký, polovina dvojic mohla hrát o medaili. Měli jsme strašně těžké zápasy ve vyřazovací části, kdy jsme měli vždy buď výborný začátek a horší průběh, nebo opačně. Holky to urvaly v tie-breacích,“ uvedl v tiskové zprávě Nečesaný.

Na ME do 22 let triumfovaly Pavelkovy jako první Češky. Do roku 2012 byl tento šampionát do 23 let a zlato na něm získaly Markéta Sluková s Kristýnou Kolocovou, Markéta a Kateřina Tychnovy a Lenka Felbábová s Marikou Těknědžjanovou.

„Hráli jsme se soupeřkami, které se už účastní světových sérií mezi dospělými a mají úspěchy i v mládežnických kategoriích. Jednoznačně tady byly týmy, které se připravují na OH 2028 v Los Angeles, a je skvělé, že se nám podařilo vyhrát,“ řekl Nečesaný.

Nejlepší mužský pár v Turecku Václav Kurka s Kryštofem Olivou vypadl v osmifinále a obsadil deváté místo.

Mistrovství Evropy v plážovém volejbalu hráčů do 22 let v Termalu (Turecko) – finále:
Muži:
Andersson, Nilsson (Švéd.) – Aas, A. Mol (Nor.) 2:1 (-26, 19, 12)
Ženy:
K. Pavelková, A. Pavelková (ČR) – Ebereová, Konstantinovová (Lot.) 2:1 (-14, 17, 10)
Související témata: