Hlavní obsah

Havelková se rozloučila zlatem. Od teď už Grozer, směje se česká volejbalistka a vyhlíží světovou Ligu národů

Volejbalistka Helena Havelková odehrála při finále Challenger Cupu na Filipínách poslední zápas. Pětatřicetiletá smečařka ale nekončí kariéru, jen od teď bude na zádech nosit jméno Grozer, na konci června se z ní totiž stala vdaná paní. S dívčím jménem se ale rozloučila nejlepším možným způsobem – zlatou medailí z kvalifikačního turnaje světové Ligy národů.

Foto: Jana Mensatorová

Volejbalistka Helena Havelková je minulostí. Od teď je z ní Helena Grozer.

Článek

„Myslím, že to jméno si to zasloužilo. Je to pro mě hodně emotivní, loučím se s nápisem „Havelková“ na zádech a loučím se se zlatem,“ hodnotila česká volejbalistka po úterním příletu z filipínské Manily. Společně se svými spoluhráčkami dokázala vybojovat jedinou místenku mezi světovou elitu. „Konečně se budeme moct porovnávat s těmi nejlepšími týmy, jsem ráda, že jsme si to vybojovaly,“ zářila na pražském letišti kapitánka volejbalové reprezentace Michaela Mlejnková.

Příští rok tak bude česká vlaječka poprvé k vidění ve světové Lize národů. „Je to neuvěřitelný výsledek, jsem strašně pyšný na celý tým. Ta dlouhodobá práce se vyplatila, jsem dojatý a vděčný,“ hodnotil historický úspěch řecký trenér v českých službách Jannis Athanasopulos.

Cesta ke zlatu na Challenger Cupu vedla přes tři týmy z různých kontinentů – Argentinu, Vietnam a ve finále žebříčkově lepší Portoriko. „Myslím, že ten první zápas byl asi nejtěžší. Hodně jsme se na něj připravovaly, a kdybychom nedostaly Argentinu na začátku, tak se s ní potkáme ve finále,“ přemítala česká kapitánka. „Hned na začátku jsme dostaly nejtěžšího možné soupeřky a tím, že jsme je dokázaly skolit, tak jsme si vydláždily cestičku ke zlatu,“ doplňovala svou spoluhráčku Havelková.

Foto: volleyballworld.com

České volejbalistky při zápase s Vietnamem

Duel s Argentinou Češky zvládly 3:0 na sety. Stejným poměrem pak skončilo i semifinále s Vietnamem. „Bylo to taky těžký, protože to byl zase úplně jiný styl volejbalu. Ale opravdu jsme hrály jako tým a zasloužily jsme si postoupit,“ míní sedmadvacetiletá Mlejnková. Finálový zápas s Portorikem byl zakončením úspěšného víkendu. „Naše výkony kvetly, užívaly jsme si to a myslím, že to bylo i vidět,“ říkala kapitánka národního týmu.

Spokojenost s hrou přidala i čerstvě vdaná Havelková. „Od pátku do neděle jsme podávaly skvělé výkony. Už podruhé za měsíc jsme hrály o zlato. V Evropské lize to těsně nevyšlo, na Filipínách to bylo skvělé zakončení sezony.“ Manželka německého univerzála Györgyho Grozera připomněla i nedávný turnaj v Ostravě, kde Češky skončily stříbrné. „Když jsme prohráli finále v Ostravě, tak holky měly ještě větší motivaci teď vyhrát. Víc se semknuly a myslím, že to bylo hlavní, proč jsme vyhráli,“ říkal Athanasopulos.

Foto: ČVS

Řecký trenér Jannis Athanasopulos bude na české střídačce pokračovat až do roku 2026.

Pětačtyřicetiletý kouč povede českou ženskou reprezentaci i v následujících sezonách. „Celý tým se zlepšuje sezonu od sezony. Jsme strašně šťastní, že Jannis je u nás a podepsal do roku 2026, kdy pořádáme domácí mistrovství Evropy v Brně, to je jeden z našich hlavních cílů do budoucna,“ vysvětloval předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta s tím, že v roce 2025 čeká české volejbalistky i mistrovství světa.