Hlavní obsah

Pekelně těžký los. Čeští volejbalisté při MS narazí na Brazílii, Srbsko a Čínu

Aktualizováno

Extrémně těžké soupeře postavil manilský los mistrovství světa do cesty českým volejbalistům. Šampionát se uskuteční od 12. do 28. září 2025 na Filipínách a národní tým se v základní skupině H utká s Brazílií, Srbskem a Čínou.

Foto: Profimedia.cz

Čeští reprezentační volejbalisté na archivním snímku

Článek

Čeští volejbalisté budou mistrovství světa hrát po patnácti letech. Favority jejich skupiny ale budou obhájci bronzu Brazilci a Srbové, kteří byli v semifinále MS 2018. Ze čtvrtého koše dostali svěřenci Jiřího Nováka volejbalisty Číny.

„Je to mistrovství světa, tam si člověk moc nevybere. Určitě z toho čtvrtého koše tam ale byly hratelnější týmy než Čína, musíme však los přijmout, jak je. Když vezmeme globálně tu skupinu, nečeká nás vůbec nic jednoduchého,“ řekl Novák.

S Brazílií se Češi utkali loni v olympijské kvalifikaci o Paříž a podlehli jí 2:3. Se Srbskem mají zkušenost z loňského mistrovství Evropy, v osmifinále s ním prohráli 0:3 na sety. Čína zase letos vyhrála Challenger Cup o účast v letní světové Lize národů, takže ji Novák považuje po Japonsku za nejsilnější z asijských týmů.

„Čekají nás tři výborná mužstva. Víme, jakou mají ty týmy sílu, a uvidíme, jak jim dokážeme čelit. Nemá cenu ani spekulovat, jestli jsme dostali takové nebo makové soupeře. Všichni to vnímáme jako pořádnou výzvu,“ dodal český kouč.

Podobně jako reprezentační trenér se vyjádřil i kapitán Adam Zajíček: „Bude to těžké, ale postup shledávám jako možnou variantu. Čína je pro mě sice neznámá, ale ve světovém rankingu je níž než my. S Brazílií jsme už hráli a troufám si říct, že vyrovnanou partii, Srbsku dokážeme také znepříjemnit hru. Bude záležet na nás, jestli vydržíme po celý šampionát být konzistentní, a věřím, že se můžeme dostat do osmifinále.“

Finálový turnaj MS má poprvé 32 účastníků. Jsou rozděleni do osmi základních skupin. Nejlepší dva z každé skupiny postoupí do osmifinále, odkud se bude pokračovat vyřazovacím způsobem.

Los MS volejbalistů 2025:
Skupina A: Filipíny, Írán, Egypt, Tunisko.
Skupina B: Polsko, Nizozemsko, Katar, Rumunsko.
Skupina C: Francie, Argentina, Finsko, Korea.
Skupina D: USA, Kuba, Portugalsko, Kolumbie.
Skupina E: Slovinsko, Německo, Bulharsko, Chile.
Skupina F: Itálie, Ukrajina, Belgie, Alžírsko.
Skupina G: Japonsko, Kanada, Turecko, Libye.
Skupina H: Brazílie, Srbsko, ČESKO, Čína.
Související témata: