Hlavní obsah

Všechny české lodě pojedou ve vyřazovacích jízdách o OH v kajakkrosu

Všechny české lodě se dostaly do nedělních vyřazovacích jízd olympijské kvalifikace v kajakkrosu v Praze. Nejlépe si v dnešní časovce vedli Vít Přindiš a Veronika Vojtová, kteří obsadili druhá místa. Po jednom místě pro specialistu na olympijských hrách v Paříži získají tři nejlepší země z nedělního závodu, který se pojede kontaktním způsobem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vít Přindiš z ČR v pražské Tróji

Článek

Z ženského startovního pole vypadly pouze dvě závodnice. Vojtová nestačila jen na Francouzku Camille Prigentovou, za kterou zaostala o 46 setin sekundy. Tereza Fišerová, která by se případně zúčastnila OH, se kvalifikovala jako osmá. Tereza Kneblová chybovala na čtvrté brance a byla klasifikována jako devětatřicátá.

Přindiše, jenž v květnu vyhrál časovku na mistrovství Evropy v Tacenu, tentokrát předstihl Švýcar Jan Rohrer. I role nasazené dvojky je pro Přindiše z pohledu volby startovní pozice výhodná. Ondřej Tunka se kvalifikoval jako čtyřiadvacátý. Jakub Krejčí proklouzl jako poslední ze 42. místa. Na startu bylo 77 mužů.

kajakkros se v Praze pojede formátem připravovaným pro jeho premiéru na OH v Paříži. Do dvanácti rozjížděk prvního kola nastoupí 42 závodníků v každé kategorii. Ti neúspěšní ještě absolvují opravnou jízdu. Po těchto dvou fázích se pole zredukuje na 32 nejlepších, kteří projdou obvyklým pavoukem s postupem dvou nejlepších do dalšího kola. Finále je na programu v neděli v 15:47 pro ženy a 15:54 pro muže. Pokud by kvótu pro Česko vyjel někdo jiný než Fišerová nebo Přindiš, dostal by prémii 100 000 korun.

Související témata: