Hlavní obsah

Vládl světu i Evropě, teď má české eso poslední šanci na olympiádu. Parťáky požene i stotisícový bonus

Mezi kajakáři je dvojkou ve světovém žebříčku, majitelem světového i evropských zlat. Jenže minimálně tento týden jde pro Víta Přindiše jeho parádní disciplína na druhou kolej. Na kajaku už totiž jediné olympijské místo uzmul Jiří Prskavec, a tak 35letý vodní slalomář upnul všechny síly k poslední naději na cestu do Paříže s názvem kajakkros.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Víta Přindiše čeká v neděli závod o olympiádu.

Článek

Závod, v němž čtveřice kajakářů bojuje loď na loď mezi nafukovacími brankami, si odbude olympijskou premiéru. Můžou v ní jet vždy dva závodníci za stát, tedy vesměs kajakáři a kanoisté, kteří si vybojovali účast ve svých disciplínách. Ale tři země ještě získají bonusové místo pro specialistu na tuto disciplínu. Pojede se o ně v neděli při Světovém poháru v Praze.

Za Česko se představí tři muži a tři ženy, ale pokud někdo z nich vybojuje účastnickou pozici, získají ji vítězové domácí kvalifikace, tedy Přindiš a Tereza Fišerová. Pokud by pro ně vybojoval olympiádu někdo jiný, dostane od svazu „bolestné“ ve výši 100 tisíc korun.

„Doufám, že to je pro kluky dostatečná motivace, aby do toho dali maximum,“ usmívá se Přindiš. „Ale letos jsem ve všech třech závodech byl nejlepší z Čechů já a chci se spoléhat hlavně na sebe,“ má jasno.

Většinu kariéry sbíral úspěchy po boku olympioniků Vavřince Hradilka a Jiřího Prskavce, teď v 35 letech tuší, že má poslední šanci dostat se pod pět kruhů. „Neumím si představit, že bych se čtyři roky chystal na další olympiádu,“ přiznává.

„Důležitá bude už sobotní časovka, podle níž si pak budeme vybírat pozice na startu. A zrovna v Troji je půlka trati v proudu a půlka ve vracáku, který vás zastaví,“ upozorňuje vítěz této disciplíny z letošního mistrovství Evropy.

Foto: Jakub Duřt/kanoe.cz

Vít Přindiš při časovce na mistrovství Evropy v Tacenu.

Představí se i v pátek na kajaku, byť zvažoval, že ho vynechá. O závod před domácími diváky ale nechtěl přijít, navíc mu přišel vhod pozměněný program bez mezičlánku v podobě semifinále. „Mně se úprava programu líbí, že budeme mít vše jeden den. Buď pojedu jednu, nebo dvě jízdy. Myslím, že pro šetření sil je to úplně v pohodě a že mě to může naopak nakopnout k tomu krosu,“ liboval si.

Dost času věnoval i studiu soupeřů v disciplíně, k níž si postupně hledal vztah. „Nejprve se jezdila pro zábavu, pak ji začali jezdit lidé, kterým bylo jedno, jestli někoho sejmou, a to jsem v ní skoro přestal závodit. Ale od té doby, co byla přijata na olympiádu, šla strašně nahoru,“ postřehl.

„Snažím se pracovat i na taktické stránce, přemýšlet u různých branek před závodem o různých variantách v různých situacích. Najednou máte plnou hlavu nějakých průjezdů, v jaké budu pozici, kdy co udělat a na koho zaútočit. Je toho strašně moc, co se v závodě děje,“ popisuje krásu i nástrahy kajakkrosu.