Hlavní obsah

Trochu mi to stoupalo do hlavy, přiznalo české eso. Teď je vzorem

Debut na olympiádě? Bronz. Druhý start pod pěti kruhy skončil zlatě. Co si Jiří Prskavec přichystal do Paříže? V 31 letech už ve vodním slalomu dokázal všechno, co se dá. Ale hladový po úspěších je dál. Však i proto se po triumfu v Tokiu pustil do na první pohled divokého projektu a začal jezdit na kanoi. A nechybělo moc, aby v Paříži závodil i v ní.

Ve Francii ještě nikdy medaili nezískal, rád by to zlomil letos. Jiří Prskavec bere do Paříže kajak i kanoi. Video: Sport.cz

Článek

O svém otci, který vás trénuje, říkáte, že vás zná tak dobře, že často dokáže odhadnout výsledky vašich závodů. Z nápadu, že budete jezdit na kanoi, ale nadšený nebyl, překvapil jste ho?

Myslím, že jo. On se bál, aby mi ten singl neodváděl pozornost od kajaku. Ale pak viděl, kolik mi dává radosti a jak velký je ten tréninkový přínos. To jsme nečekali ani jeden, jak obrovský ten posun bude. Jednak trávím na vodě víc času a také jsem díky singlu silnější.

Vybavuju si rozhovor po vašem zlatém finále v Tokiu, kdy jste říkal, že se do něčeho nového pustíte, ale ještě jste nechtěl říct, do čeho. Přišlo vám to moc troufalé?

Přiznám se, že tehdy jsem se viděl tak, že singl bude příjemný doplněk a něco nového, co se budu učit a možná zkusím pár závodů Českého poháru. Rozhodně jsem to neviděl tak, že vyhraju závod Světového poháru a reálně pojedu o olympijské hry. To fakt ne. Sám jsem nadšený, že jsem to dotáhl tak daleko, a vidím tam svoji budoucnost. Přece jen na kajaku hraje hbitost daleko větší roli. A pokud chci být v tom sportu ještě nějakou dobu konkurenceschopný, může se to v určitý moment přehoupnout směrem ke kanoi.

V tom vidím velkou podobnost s vaším kamarádem Lukášem Krpálkem. Když vyhrál na olympiádě v judu nejtěžší kategorii, našel novou motivaci v té do 100 kilogramů. Když ovládl i tu, pohrával si s myšlenkou zabojovat v Paříži v obou kategoriích.

Bavili jsme se o tom spolu. V té nižší váze se vždycky cítil, že je judo živější a rychlejší než s těmi 160kilovými borci. Ale už dokázal všechno a vnímal, že není dobré pokaždé shazovat přes deset kilo a že by to ani nebyl dobrý příklad pro mladé sportovce. Můj syn taky dělá judo, samozřejmě nevím, kam to dotáhne, ale také bych nechtěl, aby si jeho vzor ničil zdraví tím, že pořád musel tolik shazovat. A myslím, že Lukáš to vnímá stejně, jeho Toníček a Mariánka mají také k judu blízko, a hrozně ho respektuju za to, že se na to umí kouknout i z druhé stránky a říct si, že tohle není správná cesta.

Krpálek už zažil dvě olympijské výhry, vy jednu. Jak moc vám vítězství v Tokiu změnilo život? Mistrem světa a olympijským medailistou už jste byl, přišel velký skok?

Docela jo. Dokázal jsem nejvíc, co jde, a i lidé, kteří sport tolik nesledují, olympijské vítěze znají, medailistů je víc. Takže relativně velká změna přišla, ale bylo fajn, že už jsem si to zažil v menší míře po Riu a věděl jsem, do čeho jdu. Bylo to intenzivnější, ale byl jsem připravený.

Když váš tréninkový kolega Vít Přindiš získal světový titul v Augsburgu, tak po něm říkal, že jste pro něj vzorem v tom, jak jste i po olympijském zlatu zůstal stále stejným klukem. Bylo to složité?

I v tom jsem rád, že proběhlo Rio. Po něm jsem měl sklony být takový floutek, kterému patří celý svět. Trochu mi to stoupalo do hlavy. Ale vodácká parta a rodina mě udržely na zemi a už jsem měl priority nastavené správně, co už se doufám nezmění. Po Tokiu jsem na to byl připravený, a hlavně jsem měl jiné životní priority, doma malého Marečka…

Jiří Prskavec
Narozen: 18. května 1993 v Mělníku
Disciplíny: K1 a kajakkros
Trenér: Jiří Prskavec st.
Klub: USK Praha
Úspěchy: olympijský vítěz z Tokia 2021, bronzový z OH v Rio de Janeiru 2016, mistr světa z Londýna 2015 a Seu d´´ Urgell 2019, vicemistr světa z Prahy 2013, Rio de Janeira 2018 a Londýna 2023, mistr Evropy z Krakova 2013, Vídně 2014, Liptovského Mikuláše 2016, Prahy 2020 a Liptovského Mikuláše 2022, bronzový z ME v Seu d´Urgell 2011, Tacenu 2017 a Prahy 2018.
Stav: ženatý, manželka Tereza, synové Jiří (5 let) a Marek (3 roky)
Vzdělání: student magisterského oboru na VŠ tělesné výchovy a sportu Palestra
Záliby: rodina, procházky se psem, zahrada, běh na lyžích

A už jste také uměl korigovat množství sponzorských či mediálních aktivit.

Ty k tomu samozřejmě patří. Nebudu popírat, profesionální sportovec ve vodním slalomu musí vytěžit něco z olympiády a pak přichází volba, jestli jít na akci, vydělat něco navíc, z čehož pak můžu třeba zaplatit klukům školku. Anebo už je toho moc a chci strávit ten volný čas s rodinou. Myslím si, že jsme to s manažerem docela dobře zvládli, řekli si, kdy to jde a mám volné dny, a kdy jsem měl v podstatě vypnutý telefon.

Sice jste se nenominoval mezi kanoisty, ale máte v Paříži možnost závodit i v kajakkrosu. I když vám kontaktní disciplína nepřirostla k srdci, pojedete ji poté, co se Vítu Přindišovi nepovedlo vybojovat místo pro specialistu?

Nakonec ano. Pro mě je důležité, že se jede po mé hlavní kategorii, kdy budu ve svém tunelu, nebudu se rozhlíížet kolem. Tady si budu moct vychutnat tribuny a vše, co k tomu patří. A když ještě Terka Fišerová neměla jistotu, že pojede, bavili jsme se s Gabčou Satkovou, že pojedeme za ni a za Vítka. Takže to, že pojedu za Vítka, je pro mě další aspekt.

Ve svém profilu na stránkách mezinárodní federace mezi svými vzory uvádíte vedle svého otce také Jaromíra Jágra a Michala Martikána proto, že „dělají, co je baví, bez ohledu na peníze a slávu“. Bavil by vás vodní slalom stejně, kdyby na velké závody nechodily plné tribuny? Nebo máte radši svůj klid?

Závody jsou něco jiného. S fanoušky musíte komunikovat, aby ten sport rostl. A já i tím, že jsem takový malý a ničím nevyčnívám, nejsem sportovec, kterého si každý na první pohled všimne. Žiju normální život. Stane se, že jdu po ulici s rodinou a někdo chce fotku, ale není to na každém kroku. Ještě jak bydlíme v Brandýse nad Labem, lidi jsou na mě zvyklí, že mě tam s lodí vidí. Nejsem Lukáš Krpálek, který na ulici vyčnívá a každý si ho všimne, v tom to má daleko těžší.

Kdy bude v akci
Kvalifikaci na kajaku pojede v úterý 30. července od 16.00, semifinále je na programu ve čtvrtek 1. srpna v 15.30, o dvě hodiny později už se pojede o medaile. V kajakkrosu se začne kvalifikační časovkou v pátek 2. srpna od 16.40, první kolo a opravy jsou na programu další den ve stejný čas, v neděli 4. srpna od 15.30 se jede další kolo, a o majitelích medailí se rozhodne v pondělí 5. srpna. Čtvrtfinále se jede v 15.52, finále v 17.00.

Jágr s Martikánem mají také společné to, že dokážou sportovat na vrcholové úrovni i v pozdějším věku. Také to na nich obdivujete?

Jardu hlavně kvůli tomu, jak na něm bylo vidět, že i když byl nejlepší na světě, hrozně ho to bavilo. Dával sportu pořád maximum, a díky tomu se držel na špičce dlouhé roky, to pro mě bylo strašně inspirativní. A já měl v hlavě, že dokud v tom sportu budu, chci ho dělat co nejlíp a zároveň se posouvat, to mě na něm baví. Nerad bych se dostal do fáze, kdy bych ho dělal jen jako práci pro peníze.

U Martikána, který na kanoi poprvé vyhrál olympiádu už před 28 lety, je to podobné?

Přesně tak. Spousta lidí říká, jestli má teď zapotřebí bojovat o finále, když dřív vozil medaile. Ale mně je 31 let a vlastně jsem v tom sportu dokázal úplně všechno. Ale když jsem s ním stál letos po hlídkách na mistrovství Evropy na stupních vítězů, tak moc silnějších momentů jsem nezažil. Všichni Michala znají jako toho, kdo byl na olympiádě stříbrný a ani se neusmál, protože to měl nastavené, že chtěl jen vyhrávat a nic jiného ho nezajímalo. Ale teď jsem tam s ním stál a on byl fakt šťastnej. Za třetí místo v hlídkách, i když těch titulů má nespočet. Na sklonku kariéry si dokázal změnit priority, už holt nejezdí o medaile, ale pořád ho to baví. A za to obdivuju jeho i třeba Štěpánku Hilgertovou, jak má sport ráda a co mu dokázala dávat. Kdyby na ni víc koukaly i další holky, mohly třeba být jinde, protože ona byla opravdu legenda.

Před naším rozhovorem tady v Troji s partou kamarádů jezdil i váš třetí vzor, tatínek. Vidíte se v duchu rodinné tradice také jednou jako trenér svých synů?

Úplně nevidím. Myslím, že v rodině máme toho nejlepšího trenéra a bylo by špatně, kdybych mu fušoval do řemesla. (úsměv) Dokážu si představit ty začátky, hrozně rád bych s klukama jezdil na dětské závody a předával jim lásku k tomu sportu. Ale že bych byl plnohodnotný trenér? Myslím, že jsem postupem času pochopil, že to asi nebude moje cesta. Doufám, že budu ještě nějakou chvilku jezdit, a pak myslím, že mě ta cesta zavede jinam.

Kam?

Docela mě láká nějaký mentální koučink. Anebo manuální práce. Ze sportu nechci utéct, klidně budu trénovat dětičky. Ale vážně si dovedu představit, že budu jednou dělat zahradníka.

Rodinnou podporu budete mít i v Paříži. Nakolik vaše děti už vnímají vaši kariéru? Teď se dostávají do věku, v jakém jste byl, když váš otec startoval na olympiádách v Atlantě a Sydney…

Já tam s tátou tehdy nebyl, první olympiádu jsem zažil až v Riu. Myslím, že Mareček ve svých třech letech si to nebude pamatovat, ale Jiřík už by v pěti letech mohl mít zážitek, že jeho táta jel na olympiádě. A to pro mě hodně znamená.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.