Hlavní obsah

Prskavec utekl z Česka a překvapily ho vlastní děti. Byl jsem pyšný tatínek, přiznal

Aktualizováno

Zatímco rychlostní kanoisté tolik poznávat areál, ve kterém budou bojovat o medaile, nepotřebují, pro vodní slalomáře je co nejlepší znalost trati jedním z elementů úspěchu. A tak obhájce zlata na kajaku Jiří Prskavec naplno využil závěrečné měsíční soustředění na olympijské trati ve Vaire-sur-Marne. Nejen kvůli tréninku.

Zážitky z Paříže? Říkal jsem si, že to organizátoři nemůžou stihnout, přiznává Jiří Prskavec a vysvětluje, proč nevzal děti do Disneylandu.Video: Sport.cz

Článek

„Potřeboval jsem se vrátit do toho, že jsem vrcholový sportovec, který nemusí nic jiného, takže jsem tak trochu utekl z Česka,“ přiznává, že potřeboval odstřihnout veškeré mediální a sponzorské povinnosti, které by ho mohly připravit o koncentraci.

„A ukázalo se, že to bylo dobré rozhodnutí, protože voda v Paříži je specifická a hodně se mění. Kromě jednoho bloklého krku jsem to zvládl bez zranění a nemoci,“ pochvaloval si 31letý slalomář.

Na týden za ním dorazila i manželka Tereza se syny Jiřím a Markem. O volném dnu dali chlapcům na výběr, jak se zabavit, v očekávání, že je zláká zábavní park Disneyland. Jenže přednost dostala cesta na jednu z etap Tour de France. Pro rodiče nečekaně.

„To jsem byl hodně pyšný tatínek, až jsem si říkal, jestli je ke sportu nevedeme až moc,“ směje se Prskavec. „On to tedy řekl Jiříček a Mareček má teď období, že chce všechno jako on. Ale fakt mi udělali radost,“ neskrývá.

Celá rodina tak vyrazila zhruba dvě hodiny od Paříže na jednu z etap. „A kluci mě překvapili, protože normálně je někde udržet dvě hodiny se moc nedaří a tady u té zábrany vydrželi. Nasbírali spoustu žlutých čepiček, puntíkovaných kloboučků a dalších věcí. I dojezd jsme viděli, fakt zážitek,“ popisoval Prskavec.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jiří Prskavec - trenér a Jiří Prskavec - závodník.

Jen ho překvapila mírná bezpečnostní opatření v porovnání s rostoucím zabezpečením her. „V Paříži jsou opravdu monstrózní, perimetr kolem naší trati je velký. Na Tour jsem viděl občas nějakého policajta a jinak to bylo volné. Přišlo mi to paradoxní, když tam bylo také deset dvacet tisíc lidí,“ porovnával.

S dalšími slalomáři se do Paříže vrací v sobotu, na závody dorazí opět i rodina. Na rozdíl od rychlostních kanoistů či veslařů závodících v dopoledních hodinách bude obhájce zlata celou dobu v olympijské vesnici. Ani vlastního kuchaře nepotřebuje.

„Já sním úplně všechno, a jestli jsem se někde dobře najedl, bylo to v olympijské vesnici. A kde jinde by mi mělo chutnat než v Paříži, kde si na tom zakládají,“ usmívá se. „Jen je třeba si dát jen to, co potřebujete, a jít pryč, zvlášť před závodem. Trať je tam pomalá a je třeba být lehký. Papat budu až po našem závodě před krosem,“ plánuje.