Hlavní obsah

Úžasní Češi v Troji. Kanoisté Prskavec i Satková vyhráli Světový pohár v Praze

Aktualizováno

Čeští vodní slalomáři mají za sebou na kanále v pražské Troji úžasnou sobotu. Jiří Prskavec, jehož hlavní kategorií je kajak, poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru mezi kanoisty. Jen o chvíli před ním triumfovala na stejné trati v Praze po úžasném výkonu Gabriela Satková, což je necelé dva měsíce před olympijskými hrami v Paříži skvělá a nadějná zpráva.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kanoistka Gabriela Satková se raduje v cíli z vítězství ve Světovém poháru.

Článek

Prskavec bral sobotní vystoupení jako částečný reparát za pátek. Ve své olympijské disciplíně (kajaku) nepostoupil do finále, vyfasoval dokonce 50vteřinovou penalizaci. Jenže tentokrát se jako jediný z českých kanoistů probil do desetičlenného finále a v něm předvedl dokonalou jízdu s dávkou risku.

„Včerejší hlavní chyba byla, že jsem řešil sekundy a průjezdy místo toho, abych malý kluk, který si tam hraje. A tak jsem si dneska šel hrát na pádlování. Byl jsem nadšený z toho davu, co tady je. Z toho, že tady mám spoustu kamarádů a přátel. Jsem šťastný z jízdy a z toho, co se tady semlelo,“ říkal Prskavec.

A ocenil, že se na stupně vítězů dostal s kanoistickými hvězdami Slovincem Savšekem a Francouzem Gestinem. „Strašně si toho vážím. Je to pro mě neuvěřitelné vítězství. Včerejšek mě vytrestal, jel jsem svázaně, moc jsem o tom přemýšlel. Takže bych si rád si tu dnešní jízdu přenesl do kajaku na olympiádu. Abych si to užíval, to je proč ten sport dělám. Dnes jsem byl to šťastné dítě.“

Další Češi do finále nepostoupili. Václav Chaloupka obsadil v kvalifikaci dvanáctou a olympionik Lukáš Rohan čtrnáctou příčku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Gabriela Satková

I mezi ženami vládla Češka. Gabriela Satková porazila o 1,59 vteřiny Australanku Foxovou a o víc než dvě vteřiny třetí Němku Herzogovou. Sama přiznala, že byla nervózní, ale uklidnila ji obtížnost tratě a pomohli diváci.

„Je to neuvěřitelné, vyhrát před domácím publikem a před panem prezidentem, prostě nemohu být šťastnější. Jsem překvapená, protože jsem to zvládla skoro bez chyb, jak jsem si přála. Když jsem viděla ten výsledný čas, tak jsem nevěřila,“ řekl Satková.

Její sestra Martina pak skončila ve finále kvůli dotyku na protivodné brance číslo 17 osmá.

„Psychicky to bylo v pohodě. Diváci mi pomohli, protože ve spodní části už docházejí síly. A já jsem bohužel ve spodní části udělala dvě chyby a sebralo mi to hodně moc sil. Ale tak to bývá, náš sport je o malých chybách. Ale to, co předvedla sestra, je neuvěřitelné. Byla úžasná,“ vykládala Martina Satková pro Českou televizi.

Související témata: