Hlavní obsah

Šéf závodů se dal i na modlení. Vody je v Praze moc, ale vyhlídky dobré

Už podvacáté chystají pořadatelé v čele s dvojnásobným olympijským medailistou Jiřím Rohanem v Praze závody Světového poháru ve vodním slalomu, a tak je máloco zaskočí. Jenže proti rozmarům přírody toho mnoho nesvedou a vydatné deště v posledních týdnech jim přidělaly nejednu vrásku. Od pátku by ale Jiří Prskavec a spol. měli závodit.

Foto: Ivana Roháčková

Jiří Prskavec se představí v pražské Troji v pátek při závodě kajakářů.

Článek

Pro svůj sport slalomáři vodu potřebují, ale i tady platí, že všeho moc škodí. „Průtok je stále vysoký, levá strana dráhy je ve vodě,“ líčil Rohan ve středu před polednem.

Start závodů tak organizátoři posunuli z původně plánovaného čtvrtka na co nejpozdější termín v pátek odpoledne. Od 13.15 začnou kajakářské kvalifikace, po 16.45 finále, kanoisté a kanoistky budou závodit v sobotu od 8.30 a finále pojedou o tři hodiny později, neděle je vyhrazena kajakkrosu od 9 až do 16 hodin. Pokud se už tedy nic nepokazí.

„Teď zasedá povodňová komise, tak čekám na zprávy od ředitele,“ líčí Rohan, jenž čile komunikuje s Povodím Vltavy. „Bezpečnost je samozřejmě na prvním místě, vltavská kaskáda slouží k ochraně obyvatel. My jsme někde za tím, ale kompromisem se snažíme dojít k cíli,“ říká zkušený funkcionář.

Na přehradách se uspořádání akce snaží vyjít vstříc. „Vypouštěli víc, než by museli, aby to při dobré předpovědi mohli zavřít. Tak se modlíme směrem nahoru,“ popisuje Rohan. Aby mohla akce s devítimilionovým rozpočtem s 370 slalomáři ze 47 zemí hladce proběhnout, potřebuje průtok snížit pod 400 metrů krychlových za sekundu. Předpověď už mnoho srážek neavizuje.

Upraven byl formát závodů, z jedné kvalifikační jízdy se postupuje rovnou do finále. Na startu bude kompletní sestava českých olympioniků, která se může v neděli ještě rozšířit. Při kajakkrosu se v neděli bude bojovat o bonusová místa do Paříže pro tři země v této nové olympijské disciplíně. Z českých závodníků tuto naději živí Tereza Fišerová a Vít Přindiš.

„Bude to těžké, pojedou všichni nejlepší, tři si olympiádu vyjedou, zbylých 76 na ni bude koukat z gauče. Pokusíme se to místo urvat,“ slibuje Přindiš.

Související témata: