Hlavní obsah

Romantika českých olympioniků. Místo ryby se objevil snubní prstýnek, ale svatba musí počkat

O moc hezčí jaro nemohla kajakářka Anežka Paloudová zažít. Povedlo se jí poprvé z nabité dokvalifikace probojovat na olympiádu. Na ČVUT zdárně a s pochvalou zakončila studium a může se titulovat jako inženýrka architektka. A k tomu nově nosí prstýnek od svého milého, čtyřnásobného olympijského medailisty Josefa Dostála.

Předolympijská romantika. Josef Dostál si počkal, až nebude Anežka Paloudová podměrečná a požádal ji o rukuVideo: Sport.cz

Článek

Hvězdný kajakář se s úsměvem dušuje, že rozhodně nečekal, až jeho partnerka uspěje na sportovním i akademickém poli: „Může se to zdát jako vypočítavost, ale prstýnek jsem jel kupovat ještě před olympijskou kvalifikací a státnicemi.“

Paloudová ostatně přidává jinou historku, čím její partner, nadšený rybář, s nadsázkou žádost o ruku podmiňoval. „Pstruzi mají míru 25 centimetrů, tak si Pepa dělal srandu, že když mi ještě není 25 let, tak jsem podměrečná, takže mě klepne a vezme si mě až v pětadvaceti,“ líčí.

Půlkulaté narozeniny oslavila Paloudová letos v lednu a Dostál slovo dodržel. Bez klepnutí, pochopitelně. „Proběhlo to u nás v Českém Krumlově. Byl hezký den, prošli jsme se po městě, krmili kachny a pak seděli u řeky,“ popisuje romantické chvilky, které byly opět propojeny s rybařením.

„Najednou mi Pepa říká, ať se podívám támhle na velkého tlouště. Tak jsem ho hledala, byla zoufalá, že ho nevidím, až jsem se otočila proti řece a hradu a zámku a tam klečel Pepa s prstýnkem a bylo to,“ vyprávěla. Svatba ještě počká, teď mají plnou hlavu kanoistiky.

I když se od ní snaží v soukromí oprostit a v kavárnách zavedli sázku, že kdo začne mluvit o pádlování, platí útratu. „Já s tím problém nemám, ale v posledních dnech, když jsem seděl s Anežkou a její trenérkou, tak k tomu občas sklouzly,“ prozradil Dostál.

„Pepa o tom nemluví skoro u žádné společenské příležitosti, já také nezačnu, ale vždycky se něčeho chytím a už ten tok myšlenek nezastavím. Pak hned slyším: Tak nás zveš,“ usmívá se Paloudová.

Zatímco její o šest let starší snoubenec už startoval na třech olympiádách a z každé přivezl minimálně jednu medaili, Paloudová zažije v Paříži premiéru. Její cesta vedla od divoké vody, na níž začala se slalomem a sjezdem, k rychlostní kanoistice se propracovala až po přesunu do Prahy za vysokoškolským studiem. To dokázala s vrcholovým sportem zdárně zkombinovat.

„Večer před závodem na olympijské dokvalifikaci jsem u počítače ladila vizualizace do diplomky. Po mistrovství Evropy, které skončilo v neděli, jsem měla státnice v úterý ráno, domluvila se s komisí, že půjdu první, a měla samostatné vyhlášení, abych mohla hned do Livigna na soustředění,“ hlásila Paloudová, která plánuje pokračovat na doktorském studiu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Josef Dostál a Anežka Paloudová, olympionici na kajaku a snoubenci.

Do Paříže oba vyrazí 5. srpna, o dva dny později je čekají rozjížďky, hned po sobě. „Jsme zvyklí závodit ve stejném bloku. Jsme si oporou, ale dokážeme se soustředit každý na svoje,“ ujišťuje Dostál, že závody partnera koncentraci nenaruší. Bydlet budou spolu mimo olympijskou vesnici, poblíž jezera Vaires-sur-Marne, kde budou soutěže probíhat.

„Je to výborné místo pro windsurfing. Často tam fouká, už tam vedle nás jezdily i kity, ale s tím nic neuděláme,“ věří Dostál, že ho na nové červené lodi nic nerozhodí.