Hlavní obsah

Medailová smršť plavců. Seemanová na ME zlatá, Janíčková přidala stříbro, Gracík bronz

Aktualizováno

Neuvěřitelnou medailovou smršť rozpoutali čeští plavci na mistrovství Evropy, od každého cenného kovu získali jeden kousek. Zlato brala z bělehradského venkovního bazénu Barbora Seemanová ze závodu na 100 m volný způsob. Navíc překonala časem 53,50 svůj český rekord a splnila tak i na této trati limit na OH.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Česká plavkyně Barbora Seemanová na pódiu se zlatou medailí na evropském šampionátu

Článek

Seemanová ve finále dominovala a po triumfu na 200 metrů volný způsob před třemi lety získala podruhé v kariéře evropské zlato. „Bylo moc fajn vnímat tu rychlost, kterou jsem v sobě našla. Po třech letech zase rekordní čas ze stovky,“ řekla Seemanová, pro níž je to první medaile z velké akce v jiné disciplíně než na dvoustovce, na kterou se hlavně zaměřuje. „Snad je všechno dobrý začátek toho, co mě tady ještě čeká,“ dodala.

Hned za ní skončila na kraulařské stovce Barbora Janíčková, jejíž medaile je prvotřídní senzací. Stlačila svůj osobní rekord na 54,17, což ji zaručilo životní stříbrnou pozici. „Jsem naprosto nadšená. Medaile je třešnička na tom dortíku pro mě naprosto skvělých časů, které jsem tu dokázala plavat. Nechci nic zakřiknout, ale forma tam snad je,“ vykládala 24letá Janíčková.

O první mužskou medaili na ME po sedmadvaceti letech se postaral docela nečekaně Daniel Gracík, když dosáhl na bronz z motýlkářské padesátky. Dohmátl třetí v čase 23,26 a zůstal pouhé dvě setinky za vlastním národním rekordem. „Přiznávám, že jsem tu placku urvat chtěl. Dopadlo to za mě úplně super,“ mínil plavec, jenž se na stovce bude snažit zaplavat chybějící olympijský limit.

Aniž by někdo chtěl snižovat úspěchy českých reprezentantů v srbské metropoli, sluší se připomenout, že plavecké velmoci jako Nizozemsko, Francie a Velká Británie se letošního evropského šampionátu, který se odehrává pouhých pět týdnů před začátkem OH, neúčastní.

Nicméně další finálovou účast české výpravě pak zajistila Kristýna Horská, která si vylepšila osobní rekord na 1:07,72 a pátým časem postoupila do středečního závodu o medaile na prsařské stovce. „Jsem opravdu hodně spokojená, hranici vlastního maxima se mi povedlo posunout po čtyřech letech,“ řekla Horská, pro níž by přitom měla být hlavní disciplínou až víkendová dvoustovka. „Tam se cítím daleko přirozeněji, takže jinak docela milé překvapení,“ dodala.

Naopak finálovou bránu se během úterního večera nepovedlo otevřít Daryně Nabojčenko na 50 m motýlek žen. Sice zrychlila o dvě desetinky oproti ranní rozplavbě, ale její semifinálový čas 26,58 znamená konečné deváté místo a pozici náhradnice pro závod o medaile. Od postupu ji dělilo patnáct setin.

ME v plavání
Muži – 50 m mot.:
1. Bilas (Řec.) 23,15
2. Bucher (Rak.) 23,19
3. GRACÍK 23,26
…, 14. ŠEFL 23,61
37. LUŇÁK (všichni ČR) 24,33
100 m prsa:
1. Imoudu (Něm.) 58,84
2. Ogretir (Tur.) 59,23
3. Šidlauskas (Lit.) 59,27
…14. NETRH (ČR) 1:01,24
41. Janeček (oba ČR) 1:04,35.
Ženy – 100 m vol.
1. SEEMANOVÁ 53,50
2. JANÍČKOVÁ (obě ČR) 54,17
3. Padárová (Maď.) 54,22
200 m znak:
1. Rebelová (Portug.) 2:08,95
2. Molnárová 2:09,02
3. Szabóová-Feltothyová (obě Maď.) 2:09,21
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.