Hlavní obsah

Prskavcův počin nemá obdoby. A teď získá hvězdného parťáka

Lehce ve stínu nevydařené finálové jízdy v olympijské Paříži zůstává letošní zápis Jiřího Prskavce, který nemá obdoby. V průběhu jedné sezony vyhrál závod Světového poháru na kanoi i na kajaku, což dosud svedly ve vodním slalomu jen ženy, šampion z Tokia to dokázal jako jediný mužský obojživelník.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Prskavec i letos sbíral úspěchy, byť olympijské finále se mu nepovedlo.

Článek

A to absolvoval jen tři z pěti závodů seriálu. Ten pražský senzačně vyhrál na kanoi, které se věnuje teprve tři roky, ve své dlouho parádní disciplíně triumfoval při finále v Seu.

„Docela se mi to líbí,“ s úsměvem glosoval svůj primát. „Kluci ukazují holkám, že také umí uspět ve dvou disciplínách. A jsem moc rád, že se mi po vedlo završit právě Seu,“ připomíná pyrenejské středisko, kde se bojovalo o medaile při barcelonské olympiádě.

„Moc lidí to tam nemá rádo, mně se tam jezdí hezky. Ale vloni jsem tam odstartoval sérii padesátisekundových penalizací, tak jsem šťastný, že jsem to tam prolomil,“ oddechl si. Jen zrající sýr jako odměna pro vítěze byl tak trochu Danajským darem.

Sýr má totiž výrazný odér, který prostoupil celým karavanem, kterým Prskavec s rodinou na závěr Světového poháru vyrazil. „Celý den jsem ho větral, ale pořád smrdí,“ zašklebil se.

Sezonu si spolu s dalšími elitními českými slalomáři prodlouží cestou do Číny na závody Super Cupu, kde se představí i rychlostní kanoisté a kanoepólisté. „Pojede se poprvé i short slalom, tedy 50sekundový závod na obtížné trati, který se příští rok stane součástí Světového poháru i mistrovství světa,“ vysvětluje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Prskavec se svými trofejemi z letošní sezony

Pak krátká pauza a už start nového olympijského cyklu s destinacemi, které jsou pro Prskavce atraktivní. „Příští rok máme mistrovství světa v Austrálii, kde to mám strašně rád, poté poprvé pojedeme šampionát už dva roky předem na olympijské trati v Oklahomě a potom zase Seu. Tak doufám, že už tam nebudu kajakář, který jezdí na singlu, ale budu to mít vyvážené,“ věří.

K tomu mu může pomoct i staronová posila jeho tréninkové skupiny. Už tak nabitou sestavu s dalšími mistry světa na kajaku Vítem Přindišem a Ondřejem Tunkou doplní olympijský medailista z Tokia na kanoi Lukáš Rohan, jenž přechází ze skupiny kouče Pavla Kubričana.

„Už u mě v minulosti byl, před olympiádou v Tokiu jsem ho jako jediného kanoistu odevzdal jeho tátovi s tím, že to pro něj bude nejlepší. Teď za mnou přišel, že by s námi zase rád trénoval,“ popisoval Jiří Prskavec starší, trenér skupiny i celé reprezentace.

Devětadvacetiletý Rohan svůj návrat v Seu probíral i přímo se svým dlouholetým parťákem. „Jsem rád, že jde k nám do skupiny, protože strašil, že úplně neví, jak dlouho bude pokračovat. Tak jestli se rozhodl takhle, věřím, že ho to s námi bude bavit a budeme se vzájemně posouvat co nejvýš,“ doufá jeho o dva roky starší kolega.

„Ale zase tolik se pro mě nezmění, protože s Lukášem jsme se na trénincích potkávali a hlavní část přípravy v Austrálii jsme absolvovali také společně. Navíc řadu tréninků včetně individuálních jako běhy a posilovny už stejně míváme s klukama ve skupině v jiný čas,“ doplňuje Prskavec.

Zimní přípravu by měli absolvovat v Austrálii s vírou, že se nebude opakovat loňský rok, kdy byl na trať vstup zakázán kvůli výskytu sinic. „V evropském létě je trať zavřena a příští rok se tam jede mistrovství světa, tak chceme potrénovat tam. Garanci nám nikdo nedá, ale snaží se dělat opatření, aby podobné problémy jako vloni nenastaly,“ dodává Prskavec starší.