Hlavní obsah

Kraulařka Seemanová může na ME bojovat o další titul, poplave finále dvoustovky

Aktualizováno

Mistryně Evropy z roku 2021 Barbora Seemanová je znovu na mistrovství Evropy v dlouhém bazénu ve finále závodu na 200 metrů volný způsob. Své semifinále na šampionátu v Bělehradě vyhrála. Celkově postoupila časem 1:57,81 minuty ze druhého místa. Po úterním titulu na kraulařské stovce bude ve čtvrtek bojovat v Srbsku o další medaili, tentokrát ve své hlavní disciplíně. Z ostatních českých reprezentantů dnes postoupil jen Daniel Gracík, jenž v semifinále stovky motýlek vylepšil vlastní národní rekord na 51,68 sekundy.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Plavkyně Barbora Seemanová.

Článek

Aktuálně nejlepší česká plavkyně Seemanová měla semifinále pod kontrolou. Od začátku vedla, a i když se v závěru její náskok ztenčoval, dohmátla jako první. Plavala o 77 setin rychleji než v dopolední rozplavbě, ale ke svému nedávnému českému rekordu z Londýna měla pořád daleko. Vítězka prvního semifinále Minna Abrahámová z Maďarska byla o šestnáct setin rychlejší.

Seemanová v rozhovoru pro televizní stanici Nova Sport 1 řekla, že chtěla jet první stovku ostře. „Byl to super závod. Poslední padesátku jsem pak jela lehce, jen abych si pohlídala první místo. Bylo to fajn,“ pochvalovala si. Může se stát první českou plavkyní, která na jednom ME v dlouhém bazénu získá více medailí. „Snažím se to nevnímat, je to na mně nějaký tlak. Soustředím se na ty časy, chtěla bych jet dobré závody. Myslím si, že když se to povede, tak by mohla padnout i medaile,“ řekla.

Na další medaili může útočit také motýlkář Gracík. Bronzový muž padesátky v semifinále dvojnásobné distance posunul vlastní národní maximum o setinu na 51,68 a postoupil ze šestého místa, ale na zajištění olympijské účasti v Paříži mu to nestačilo. Za limitem mezinárodní federace zaostal o setinu.

Prvním náhradníkem pro finále na 200 metrů prsa je Vojtěch Netrh. Časem 2:13,41 se na tři setiny přiblížil svému osobnímu rekordu, ale od finálové osmičky ho dělilo osmnáct setin.

Finále na 50 metrů znak uniklo vicemistryni Evropy z kraulařské stovky Barboře Janíčkové. Oproti rozplavbě v semifinále zrychlila o čtyři setiny na 28,96, ale na dvanácté příčce ji od finálové osmičky dělilo 31 setin sekundy.

Ve finále kraulařské stovky zazářil rumunský favorit David Popovici, jenž časem 46,88 zaostal jen o dvě setiny za svým evropským rekordem a obhájil titul z Říma 2022.