Hlavní obsah

Odstál si čtyři roky za zakázané látky. Vrátil se ziskem titulu

Čínský plavec Sun Jang se vrátil vítězně po odpykání čtyřletého trestu za doping. Dvaatřicetiletý trojnásobný olympijský šampion získal na domácím mistrovství v Che-fej titul v závodu na trati 400 metrů volný způsob, na níž se stal v Londýně 2012 prvním čínským mužským olympijským vítězem v plavání.

Foto: ČTK / AP / Mark Schiefelbein

Sun Jang (na archivním snímku) se vrátil do bazénu po odpykání dopingového trestu.

Článek

Specialista na delší kraulařské tratě dostal distanc na čtyři roky a tři měsíce za chování během dopingové zkoušky v září 2018. Hvězdný plavec tehdy po konfrontaci s komisaři nařídil členovi své ochranky rozbít odebrané vzorky krve kladivem. Původně osmiletý trest byl Sun Jangovi snížen na polovinu a vypršel na konci května, nominaci na olympijské hry v Paříži už ale nestihl.

Při svém nedělním vítězství Sun Jang zaplaval čas 3:49,58, což je zhruba o devět sekund horší výkon, než je jeho osobní rekord. „Po čtyřech letech bez závodění a bez intenzivního tréninku jsem se cítil trochu zrezivělý při držení tempa, potřebuju víc závodů,“ řekl majitel 22 medailí z OH a MS čínským médiím. „Pro můj návrat je to ale dobrý start a s výsledkem jsem spokojený,“ dodal.

Sun Jang si v roce 2014 odpykal i tříměsíční distanc za užití trimetazidinu. Pozitivní test na stejnou látku mělo před třemi lety před OH v Tokiu 23 čínských plavců, všichni ale unikli trestu poté, co se Světová antidopingová agentura i plavecká federace spokojily s vysvětlením, že šlo o důsledek kontaminace na soustředění. Kauza vyšla najevo až letos v dubnu.