Hlavní obsah

Ledecká si vyplavala olympiádu i na osmistovce, může získat čtvrté zlato

Americká plavecká hvězda Katie Ledecká vyhrála na národní olympijské kvalifikaci závod na 800 metrů volný způsob a v Paříži bude moci na této trati usilovat o čtvrté zlato za sebou. Jednu disciplínu na čtyřech olympiádách po sobě ještě nedokázala ovládnout žádná plavkyně, podařilo se to pouze fenomenálnímu Američanovi Michaelu Phelpsovi, který v letech 2004 až 2016 pokaždé vyhrál polohový závod na 200 metrů.

Foto: Michael Conroy, ČTK/AP

Katie Ledecká při závodech v Indianapolis

Článek

Ledecká v kvalifikačních bojích v Indianapolis triumfovala i na zbylých kraulařských tratích 200, 400 a 1500 metrů, z nich pod pěti kruhy plánuje vynechat dvoustovku. Sedmadvacetiletá hvězda má ve sbírce sedm zlatých olympijských medailí, triumf z Tokia bude vedle osmistovky obhajovat také na patnáctistovce.

Sedminásobným olympijským šampionem je i Caeleb Dressel a v Paříži bude mít s jistotou šanci usilovat o obhajobu dvou ze tří individuálních titulů z Tokia. V domácí konkurenci vyhrál kraulařskou padesátku a motýlkářskou dvoustovku, zatímco na 100 metrů volný způsob obsadil nepostupové třetí místo za Chrisem Guilianem a Jackem Alexym, s nímž prohrál o šest setin.

„Dostat se tu do týmu je strašně těžké, a tak to má také být,“ konstatoval Dressel. Patnáctinásobný mistr světa byl před třemi lety také členem dvou zlatých štafet, o rok později během MS v Budapešti vyhrál ještě dva závody, ale pak z nespecifikovaných zdravotních důvodů odstoupil a od té doby na žádné velké akci nestartoval.

V loňské kvalifikaci propadl v bojích o postup na MS ve Fukuoce. Nyní slaví nadějný návrat, a to už jako otec čtyřměsíčního syna. „Myslím, že jsem tu cítil všechny emoce, které jsem cítil měl,“ konstatoval sedmadvacetiletý Dressel.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.