Hlavní obsah

Prskavcova zlatá tečka na kajaku, vyhrál finále Světového poháru

Aktualizováno

Nebyla to pro Jiřího Prskavce na kajaku ideální sezona, ale má zlatý závěr. Jednatřicetiletý vodní slalomář vyhrál ve španělském Seu d’Urgell finále Světového poháru. Olympijský vítěz z Tokia triumfoval na trati, na níž se stal před pěti lety mistrem světa.

Foto: Ivana Roháčková

Jiří Prskavec na kajaku při evropském šampionátu v Tacenu

Článek

V sezoně sbíral paradoxně lepší výsledky na kanoi, na kajaku mu Světové poháry v Troji a v italské Ivree nevyšly, při obhajobě v olympijské Paříži skončil po chybách osmý. Sezonu ve své hlavní disciplíně ale uzavřel parádní jízdou.

Jeho parťáci Jakub Krejčí a Vít Přindiš, kteří byli v průběžném pořadí seriálu druhý a třetí, nezvládli semifinále a přišli o naději na celkové vítězství v SP, které Přindiš obhajoval. Prskavec postoupil ze třetího místa a ve finále si ještě polepšil.

„Byla to jedna z nejlepších jízd, jaké jsem teď schopen. Ale dole, kde většinou můžu víc než ostatní, to hrozně bolelo, na to nejsem zvyklý,“ přiznával pro Českou televizi.

Čistou jízdou se probil na průběžné první místo, pak o něj na chvilku přišel po jízdě Titouana Castrycka. Po přezkoumání rozhodčích ale dostal Francouz dvousekundovou penalizaci za dotek branky, a tak s náskokem 1,33 sekundy slavil před zraky své rodiny Prskavec.

„Letos se mi nepovedla vlastně žádná finálová jízda. Nebyla tam jistota a klid, jsem rád, že jsem to tu zlomil. Mám to v Seu hrozně rád a to vítězství pro mě znamená hodně. Věřím, že příští rok zase budu jezdit pěkné čisté jízdy a nebude to takový kulečník,“ doufá Prskavec.

V celkovém hodnocení SP zvítězil Francouz Anatole Delassus, Krejčí skončil čtvrtý, Přindiš šestý.

Mezi kajakářkami vybojovala Gabriela Satková šesté místo, v dramatickém finálovém závodě seriálu ji od stupňů vítězů dělily pouhé čtyři desetiny. Pro 22letou slalomářku je hlavní kategorií kanoe, na níž startovala na pařížské olympiádě. Vyhrála oba Světové poháry, v nichž letos startovala. Jenže i ve své doplňkové disciplíně dokázala být ve finále ve všech třech svých letošních startech v SP.

„Možní tím, že singl je pro mě prioritou, si to na kajaku víc užívám, mám z toho radost,“ pochvalovala si pro Českou televizi Satková, která minulý týden v Ivree skončila čtvrtá.

Spokojená Satková

V Seu po sedmém místě v semifinále předvedla ve finále čistou jízdu, ale s několika drobnými chybami. „I finálová jízda byla povedená, jen mi v jednu chvíli vyklouzlo pádlo a nepovedlo si mi projet kombinaci napřímo, jak jsem chtěla. Ale jinde jsem to dohnala, jsem spokojená,“ hodnotila celkově devátá žena Světového poháru.

O příčku výše skončila Kateřina Beková, která odjela kompletní program Světového poháru, zvítězila Němka Ricarda Funková.

V sobotu čeká semifinále a případné finále kompletní sestavu českých kanoistů, v kvalifikaci byli druzí Tereza Kneblová a Václav Chaloupka. A znovu budou v akci i Satková a Prskavec, o medaile se pojede po půl dvanácté.

„Moc se těším, na singlu tu můžu jen překvapit. Není to trať, co by mi na něm seděla, není tu čas přehazovat pádlo. Ale budu se snažit o čistou jízdu a snad to na tu desítku vyjde,“ věří Prskavec. „Chci aspoň stejně dobrý výsledek jako na kajaku. Bylo dobré si to vyzkoušet a zažít emoce už den předem,“ hlásila úspěšná obojživelnice Satková.