Hlavní obsah

Krásné uvítání. Na Fuksu přišlo plné náměstí a dcera zareagovala jako nikdy předtím

Mají za sebou prvních pár dní doma v roli zlatých olympijských medailistů. A byly řádně hektické. Přitom pro kanoistu Martina Fuksu ani kajakáře Josefa Dostála ještě sezona neskončila, v Uzbekistánu je čeká světový šampionát v neolympijských disciplínách. Není to hlavní vrchol, ale na výlet tam rozhodně nejedou.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Martin Fuksa při uvítání v Nymburce

Článek

Fuksa po přivítání na pražském letišti zamířil do domovského Nymburka. A na náměstí bylo v pondělí pořádně rušno. „Naprosto perfektní,“ hlásil nadšeně. Organizace se začala domlouvat teprve v pondělí ráno.

„A my dorazili asi v půl sedmé večer. Bál jsem se, že tam nikdo moc nebude, jak je pracovní den, domlouvalo se to narychlo. Ale dopadlo to super, náměstí bylo krásně zaplněné a já si to mega užil,“ pochvaloval si kanoistický šampion.

Svoji rok a čtvrt starou dcerou Emily viděl v pondělí jen krátce, pak vyrazil ještě na oslavu zlata s nymburskými kamarády. V úterý už strávil s dcerou víc času. „Jak jsem myslel, že na mě bude naštvaná, když jsem odjel pryč, tak vůbec nebyla. Hned se ke mně lísala, bylo to super,“ chválil ji.

Do ruky dostala i nesmírně cennou hračku, byť si to samozřejmě neuvědomovala. „Když si vzala zlatou medaili, hned jí dala pusinku. To přitom nikdy neudělala, asi pochopila, že pro mě hodně znamená,“ usmíval se 31letý Fuksa.

Také stejně starý Dostál se snažil najít skulinku v množství povinností, oslav i tréninků, aby vyšetřil trochu volného času. A věnoval ho své oblíbené kratochvíli, rybaření. „Čas jsem si udělal, přes to nejel parník. Vyrazil jsem s kamarády na Ohři, moc ryb jsme nepochytali, ale užili jsme si klid u vody,“ vyprávěl.

Kniha se třemi přebaly
Pouhých pět dnů po zhasnutí olympijského ohně byla pokřtěna kniha věnovaná hrám s názvem Paříž 2024. Publikace postavená především na fotografiích doplněná několika glosami a výsledkovým aparátem má hned tři varianty přebalu zasvěcené českým olympijským vítězům. Na jednom jsou tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč, na druhém kanoista Martin Fuksa a na třetím kajakář Josef Dostál.

K vodě ale vyrážel i se svým kajakem. „Snažil jsem se připravovat svědomitě, i když nervy a chuť vítězit trochu pominuly po olympiádě. Ale snad dám hlavu dohromady a předvedu co nejlepší výkony,“ plánuje Dostál před světovým šampionátem v neolympijských disciplínách.

V jeho případě to příští týden bude pětistovka na singlkajaku, na níž sbíral spoustu úspěchů, a také závod smíšených dvojic s jeho snoubenkou Anežkou Paloudovou na stejné trati.

„Absolvovali jsme zatím dva tréninky. Ve středu jsme spíš nastavovali loď, v pátek už jsme jeli úseky traťovým tempem. A vypadalo to dobře, jsme krásně sjetí. Anežka dokáže číst mé záběry, nemusí na mě koukat a loď se krásně hýbe dopředu,“ chválil svou parťačku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Josef Dostál rozdal od návratu už desítky podpisů.

Fuksu čeká v Uzbekistánu jediná disciplína, pětistovka na singlkanoi. „Jel bych i dvoustovku, ale doma jsem na ní nezávodil, tak by mi bylo blbé někoho vyřadit jen proto, že jsem to já,“ vysvětloval. „Zatím jsem se spíš projížděl, občas jsem dal rychlejší úsek. Ale v tom je voda hrozná, že když z ní na tři čtyři dny vypadnete, forma zmizí,“ líčil Fuksa.

„Jsem profík a najednou jsem chodil spát po půlnoci, jedl bůhvíkdy. Cíl jsem si letos splnil, ale určitě to tam nabombím, co to půjde,“ slibuje před posledními závody sezony. Exhibiční Super Cup v Číně už vynechá. „Kdyby byl hned teď, přeletěl bych tam z Uzbekistánu. Ale je v půlce října, to znamená celé září trénovat a já už chci dát přednost rodině a dovolené,“ plánoval.