Hlavní obsah

Když ani olympijské zlato nemůže stačit. Dostál trumfnul Fuksu

V Paříži první, v Holešovicích čtvrtý! Opět ožil postesk majitelky psa Gregora po výstavách německých boxerů v legendární komedii Jáchyme, hoď ho stroje. S lehkou obměnou platil mezi kanoisty, kde bylo předem jasné, že první (na olympiádě) v Paříži nemusí být první (při vyhlášení ve WPP Campusu) v pražských Holešovicích. V anketě Kanoista roku měl navrch kajakář Josef Dostál před kanoistou Martinem Fuksou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Na snímku pózuje vítěz ankety, rychlostní kanoista Josef Dostál.

Článek

Pro českou rychlostní kanoistiku to byl historický rok, když během dvou dnů na jezeře Vaire-sur-Marne zněla česká hymna. Pro Dostála zřejmě rozhodlo vítězství na pětistovce na světovém šampionátu neolympijských disciplín v uzbekistánském Samarkandu, kde byl bronzový se svou snoubenkou Anežkou Paloudovou

„Už jsem anketu párkrát vyhrál, ale pro mě je to ocenění životního snu. Když se dívám na ten závod, běží mi mráz po zádech,“ přiznával Dostál, jenž anketu ovládl potřetí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nejlepší jednotlivci (zleva) Josef Dostál, Anežka Paloudová, Gabriela Satková, Martin Fuksa a Lukáš Rohan

Na dálku mu při vyhlášení gratuloval i jmenovec a gólman hokejových mistrů světa Lukáš Dostál. „Jezdíme do Kalifornie na soustředění, kde trávíme hodně času. A je třeba se odreagovat od té dřiny. Když byl Lukáš na farmě od Anaheimu v San Diegu, byli jsme se párkrát podívat na zápase. Bohužel je tak dobrý, že si ho vytáhli do prvního týmu, což už je pro nás daleko, i když mu to samozřejmě přeju,“ hlásil Dostál kajakář.

Fuksa, jenž vítězství v anketě obhajoval, skončil v Samarkandu druhý, k tomu přidal stříbro a bronz na jarním evropském šampionátu. Třetí skončila nejlepší z vodních slalomářek, třetí žena celkového pořadí Světového poháru mezi kanoistkami Gabriela Satková.