Hlavní obsah

I mistr tesař… Olympijský šampion Dostál skončil ve vodě i se snoubenkou

Na kajaku je nejlepší na světě, což dokázal triumfem v olympijské Paříži. Ale i Josef Dostál teď poznal, jaké to je se s lodí převrhnout. Při Krumlovském vodáckém maratonu, který tradičně absolvuje se svou snoubenkou Anežkou Paloudovou, skončili ve vodě po jednom z jezů.

Pozor jez! Olympijský vítěz skončil ve vodě i se snoubenkou, předtím neměl havaj na Havaji Video: Sport.cz

Článek

Jak často se vám to stane?

Stalo se mi to asi po sedmi letech. A voda byla dost studená… Ale stalo se to těsně po startu a byli jsme v takovém rauši, že jsme spíš hledali loď a pádla, abychom mohli pokračovat co nejdřív dál v závodě. To se povedlo, ale nevyhráli jsme svoji kategorii. Jeli jsme to z voleje, takže to dost bolelo. Skončili jsme druzí, porazili nás Britové, na které jsme opravdu neměli.

Co vám kromě tohoto závodu vyplňovalo týdny po životní sezoně?

Před Krumlovským vodáckým maratonem jsme byli na vojenském výcviku a předtím proběhla dovolená na Havaji, kde jsem měl šanci vypnout a zapomenout na celou sezonu.

Byla to opravdu Havaj, jak se stala synonymem úplného odpočinku?

Dovolená byla zážitková, dělali jsme spoustu věcí a moc odpočívat nestihli. Hodně jsme chodili, užívali si krásy přírody, ale samozřejmě jsme byli i na plážích, potápěli se s rybami a želvami. Ale klasická Havaj, jak byste si představovali, to nebyla.

Rybařit se tam dá taky?

Určitě dá, ale my spíš přes naše přátele, které tam máme, využili možností se podívat po přírodě a nějakých pamětihodnostech, i když Amerika tu historii nemá tak dlouhou.

Největší zážitek?

Ta příroda byla opravdu krásná, když jsme šli do částí ostrova, kam se nedostanete autem, ale jen pěšky.

Cestu si prosekáváte mačetou…

To ne, jsou tam vychozené cestičky. Jdete džunglí, když máte hlad, tak si něco utrhnete… Avokádo, limetku, mango, svačinky rostou rovnou na stromech, což pro někoho, kdo má rád jídlo jako já, je ideální. (úsměv)

V úterý proběhlo setkání olympioniků a paralympioniků u prezidenta Pavla. Prohodili jste pár slov?

Bylo to moc fajn, jsem rád, že si váží našich úspěchů a přivítal nás v takhle krásných prostorách Pražského hradu. Měli jsme možnost si chviličku popovídat, pogratuloval mi k dosaženým výkonům, mému trenérovi Pavlu Davídkovi dokonce i podepsal knihu s věnováním.

Také jste se plánoval vrátit ke studiu na České zemědělské univerzitě.

Týden před vojenským cvičením jsem byl zažádat o pokračování, takže mě teď čeká trochu studentský život. Ale i poslední rok jsem si četl různé knížky třeba o medicíně. Ty se nevěnují úplně tématu, které studuju, ale spíš to jsou odborné věci a zajímavosti, protože moje hlava je lačná po vědomostech. (úsměv)

Související témata:
Vodáctví