Hlavní obsah

Historické dobrodružství. Osm dnů se bude plavit po Seině a na konci uvidí svou dceru, českou olympioničku

Vyrazit fandit svým blízkým na olympiádu se dá mnoha způsoby. Nejčastější je letecký spoj, někdo vyrazí autem, vodní slalomářka Martina Satková pojede za svou sestrou Gabrielou do Paříže na kole. A rychlostní kanoistce Anežce Paloudová dorazí podpora po vodě při netradiční plavbě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Anežka Paloudová se svým snoubencem Josefem Dostálem

Článek

Paloudová pochází z vodácké rodiny, sama se věnovala sjezdu i slalomu na divoké vodě. Její tatínek je předsedou českokrumlovského oddílu SK Vltava. A v jeho hlavě vznikla myšlenka absolvovat 400 kilometrů dlouhou cestu na kajacích, která skončí v Paříži.

Dokonce ještě dříve, než se jeho 25letá dcera poprvé na olympiádu nominovala. Původní záměr byl totiž historický, připomenout stejnou cestu Emericha Ratha. V plánu je vyrazit z Burgundska od soutoku Seiny s řekou Brevon v pátek v den zahájení her a dorazit do metropole 3. srpna.

„Doufáme, že od začátku bude hloubka aspoň na ponoření pádla. Počítáme s osmidenní cestou, tedy nějakých 60 kilometrů denně. Ale budeme se rozhodovat a měnit plány za pochodu. Cíl je jasný, dojet na olympiádu,“ vyhlásil Tomáš Palouda, jenž pojede se třemi parťáky včetně svých dalších dvou dětí Karolíny a Mikoláše.

Foto: archiv Karoliny Paloudové

Takhle to kdysi vypadalo na Paloudovic rodinné olympiádě v Nové Peci. Vlevo Karolína a uprostřed Anežka s rodiči, třetí z dětí Mikoláš ještě nebyl na světě.

Další člen výpravy se přihlásil sám, neboť pochází z Broumova, kde Rath na sklonku života bydlel. Podporou ze břehu v dodávce pak během cesty bude Paloudova manželka.

Jejich cesta odkazuje k Rathovi, významné postavě historie českého sportu. Pražský Němec mluvil šesti jazyky, věnoval se širokému množství sportů od boxu po lyžování, v rakouském dresu běžel maraton na olympijských hrách v roce 1908 a 1912.

Byl účastníkem tragického lyžařského závodu, při němž v roce 1913 zemřel jeho soupeř Bohumil Hanč, a zapojil se do záchranné akce, kterou nepřežil Václav Vrbata.

Foto: SK Vltava

Tomáš Palouda (vlevo) při tréninku na Vltavě

A když se přesně před sto lety kanoistika objevila v programu her poprvé, oslavil to Rath právě plavbou po Seině do Paříže, kde mu osobně gratuloval i zakladatel novodobých olympijských her Pierre de Coubertin.

„A když je olympiáda vlastně za kopcem, řekli jsme si, že by bylo fajn se jí zúčastnit i jinak než jen fanděním a připomenout tuto osobnost,“ vysvětluje Palouda. „Nominací Anežky pak dostala naše cesta další motiv,“ vypráví.

Paloudová se do Paříže nominovala na kajaku ze závěrečné kvalifikace a v Paříži bude mít širokou rodinnou podporu. Na závodišti se bude potkávat se svým snoubencem Josefem Dostálem, který bude bojovat o svoji už pátou olympijskou medaili. Její sestra Karolína je zase nutriční specialistkou a v jejich ubytování bude působit v roli kuchařky.