Hlavní obsah

Gabriela Satková je vicemistryní Evropy na kánoi, do Paříže pojede i Rohan

Aktualizováno

Vodní slalomářka Gabriela Satková se stala v Tacenu vicemistryní Evropy na kánoi, na níž se představí na olympijských hrách. Dvaadvacetiletá brněnská rodačka ve finále nestačila jen na Němku Andreu Herzogovou a získala druhou individuální evropskou medaili po triumfu v Praze v roce 2020. V mužské kategorii Jiří Prskavec ani Václav Chaloupka ve finále na medaili nedosáhli, skončili na šestém a sedmém místě. Na olympijské hry tak navzdory vyřazení v kvalifikaci pojede Lukáš Rohan. Gabriela Satková povedený den završila zlatem v závodě hlídek, které získala společně s Terezou Kneblovou a sestrou Martinou.

Foto: Ivana Roháčková

Gabriela Satková při kvalifikaci na evropském šampionátu v Tacenu.

Článek

Satková si v kanále na předměstí Lublaně už sedmým místem v dopolední kvalifikaci zajistila v interním českém souboji účast v Paříži, poté co její starší sestra Martina ani Tereza Kneblová do dvanáctičlenného finále nepostoupily.

V rozhodující jízdě si Satková připsala dvě sekundy navíc za dotyk branky, ale rychlým časem se zařadila do čela pořadí. Její výsledek nakonec překonala jen Herzogová, jež nechybovala a porazila ji o 3,80 sekundy. Bezprostředně po závodu byla před Satkovou ještě na druhém místě Francouzka Angéle Hugová, která však dostala dodatečně padesátisekundovou penalizaci a propadla se na devátou pozici.

V mužské kategorii se interní souboj o jedno místo pro Paříž rozhodoval až ve finále, neboť lídr nominačního boje Rohan vypadl jako 23. v kvalifikaci. Stříbrný olympijský medailista z Tokia tak musel čekat, jak si jeho reprezentační kolegové povedou. Jistý olympionik na kajaku Prskavec potřeboval k postupu být nejlepším Čechem a získat medaili, bývalému mistru světa Chaloupkovi mohla Paříž zajistit pozice nejlepšího českého závodníka a nejhůře stříbro.

Prskavec zajel ve finále čistou jízdu, ale na šestém místě ho od medaile dělily zhruba dvě a půl sekundy. Chaloupka byl s jedním dotykem branky půldruhé sekundy za Prskavcem sedmý.

Kompletní stupně vítězů obsadili domácí Slovinci v čele s teprve šestnáctiletým Žigou Linem Hočevarem. Doplnili ho třicátníci Luka Božič a Benjamin Savšek.

Šampionát uzavřely závody hlídek. České kanoistky v něm dominovaly, když zvítězily o více než osm sekund před domácími Slovinkami. Obhájily tak zlato z Krakova, kde byla v sestavě místo Martiny Satkové Tereza Fišerová. Stříbrnou medaili získali kanoisté Prskavec, Rohan a Chaloupka, kteří nestačili jen na Slovince. Pro Česko na ME získali první medaili v hlídkách kanoistů od šampionátu v Praze v roce 2018. Už tehdy u toho byl Rohan.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Lublani:
C1:
Muži:
1. Hočevar 90,32 (0 tr. sekund)
2. Božič -0,84 (0)
3. Savšek (všichni Slovin.) -1,07
...
6. PRSKAVEC -3,52 (0)
7. CHALOUPKA -5,18 (2)
V KVALIFIKACI 23. ROHAN (VŠICHNI ČR)
Hlídky 3×C1:
1. Slovinsko (Savšek, Božič, Hočevar) 104,95 (4)
2. ČESKO (PRSKAVEC, ROHAN, CHALOUPKA) -0,23 (0)
3. Slovensko -1,36 (2).
Ženy:
1. Herzogová (Něm.) 101,24 (0)
2. G. SATKOVÁ (ČR) -3,80 (2)
3. Delassusová (Fr.) -6,52 (2)
...
V KVALIFIKACI 18. KNEBLOVÁ
22. M. SATKOVÁ (OBĚ ČR)
Hlídky 3×C1:
1. ČESKO (KNEBLOVÁ, G. SATKOVÁ, M. SATKOVÁ) 119,61 (0)
2. Slovinsko -8,12 (2)
3. Británie -8,64 (0)
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.