Hlavní obsah

Další pusa na oslavu! Dostál se snoubenkou Paloudovou mají medaili z mistrovství světa

Aktualizováno

Jejich nadšené objetí a polibek krátce poté, co se Josef Dostál stal olympijským vítězem, bylo jedním z nejemotivnějších českých momentů her v Paříži. Teď si hvězdný kajakář se svou snoubenkou Anežkou Paloudovou radost zopakovali, když v uzbeckém Samarkandu slavili medaili dokonce společnou. Vybojovali bronz v kategorii mixů na 500 m.

Josef Dostál s Anežkou Paloudovou po bronzu z mistrovství světa.Video: Český svaz kanoistiky

Článek

Po olympijských hrách kvůli mediálním a sponzorským povinnostem moc času na trénink nebylo, ale motivace získat společný úspěch pro oba partnery byla velká. Jeli spolu v kajaku na Krumlovském vodáckém maratonu, ale světový šampionát je přece jen o poznání prestižnější záležitost, byť letos jen v neolympijských disciplínách.

Po rozjížďce, z níž postoupili přímo ze druhého místa, si trochu posteskli, že souhra nebyla ideální, ve finále jeli od začátku na medailových pozicích.

„Dneska byla souhra mnohem lepší, Anežka se krásně trefovala. Problém byl jen na startu, kde to hned odpálili a pak jsme měli postranní vlny, nevím, kde se vzaly,“ líčil Dostál. Rychlejší byli jen Portugalci Baptista s Bortelovou a Bělorusové v neutrálních barvách Natynčyk s Chudzenkovou.

Od zlata Dostála s Paloudovou dělily necelé čtyři desetiny, naopak na čtvrtou posádku měli takřka třísekundový náskok. „Já už byl ke konci tuhý, bylo znát, že mám natrénováno víc vytrvalosti než výbušné síly, ale Anežka mě krásně dotlačila do cíle,“ chválil.

Za cílem si spokojeně plácli, po vystoupení z lodi se nadšeně objali a s úsměvem oba snoubenci gratulovali svým přemožitelům. „Hezký vklad do manželství,“ usmíval se Dostál s výhledem na veselku plánovanou na příští rok.

Jednatřicetiletý Dostál získal už svoji dvanáctou světovou medaili, o šest mladší Paloudová slaví svůj první cenný kov mezi dospělými. „Tak jsem nadšená, že ho můžu sdílet s Josefem,“ přiznávala.

Dostála čeká v neděli ještě finále na pětistovce, stejně jako dalšího aktuálního českého olympijského vítěze, kanoistu Martina Fuksu. Paloudová pojede ještě finále se smíšeným čtyřkajakem a pětikilometrový závod.

V sobotu na kilometru vybojoval v Samarkandu páté místo nově sestavený deblkajak Vilém Kukačka, Jakub Zavřel, šestá skončila na stejné trati kajakářka Adéla Házová, deblkanoe Adam Rudolf, Antonín Hrabal sedmá.

Mistrovství světa v rychlostní kanoistice v neolympijských disciplínách v Samarkandu (Uzbekistán):
Muži - 1000 m
K2: 1. Borykau, Jurenja (Běl.) 3:19,104
2. Lindberg, Nathell (Švéd.) -1,439
3. Frank, Hiller (Něm.) -2,632
...
5. KUKAČKA, ZAVŘEL (ČR) -5,618
C2: 1. Petrov, Dmitrijev (Rus.) 3:41,510
2. Adolf, Fejes (Maď.) -0,610
3. Vandjuk, Borsuk (Ukr.) -0,923
...
7. RUDOLF, HRABAL (ČR) -15,671
Ženy - 1000 m
K1: 1. Köhalmiová (Maď.) 4:03,433
2. Litvinčuková (Běl.) -3,844
3 Anderssonová (Švéd.) -4,254
...
6. HÁZOVÁ (ČR) -9,325
C1: 1. Nazdrovová (Běl.) 4:45,286
2. Bragatová (Maď.) -2,398
3. Ťiang Si-na (Čína) -4,235
Mix - 500 m
K2: 1. Portelaová, Baptista (Portug.) 1:37,592
2. Chudzenková, Natynčyk (Běl.) -0,011
3. DOSTÁL, PALOUDOVÁ (ČR) -0,748