Hlavní obsah

Chyběla šťáva, uznal Dostál. Na své parádní trati je po letech bez medaile

Pětistovka je parádní tratí kajakáře Josefa Dostála. „Nejezdím ji často, ale na důležitých závodech mě osm let nikdo neporazil,“ mohl se pochlubit po loňském titulu mistra světa. Jenže letos jeho vláda skončila. Na světovém šampionátu v Duisburgu dojel čtvrtý.

Zklamaný kajakář Josef Dostál po finále pětistovky.Video: kanoe.cz

Článek

„To je pěkný místo, ale mrzí mě, že jsem neudělal medaili,“ neskrýval zklamání. Přípravu čtyřnásobného olympijského medailisty zkomplikovala střevní infekce, což se mohlo projevit ve finále. „Chyběla mi šťáva. Jak jsem nebyl úplně v pořádku, tak se to ukázalo, ale kluci jeli skvěle, patří jim gratulace,“ smekal před triem medailistům.

Dostála od stupňů vítězů dělily tři desetiny. „Byl to těžký závod. Kluci, kteří jeli vedle mě, šli dozadu poměrně rychle a já byl na té straně jediný vepředu,“ líčil třicetiletý kajakář, jenž jel v osmé dráze.

Odklad kvůli bouřce

Finálový program v Duisburgu se kvůli bouřkám odkládal o dvě a půl hodiny, kajakáři svá semifinále stihli ještě v dešti. „To mi nevadilo, akorát jsme byli mokří,“ mávl rukou. „Ale cítil jsem, že mám dnes semifinále za sebou, radši jedu jednu těžkou jízdu za den,“ přiznal.

Nejdůležitější závod šampionátu ho ale čeká v sobotu, kdy se jede finále olympijského kilometru. Šest nejrychlejších zajistí pro svoji zemi olympijskou místenku.

Šanci na ni naopak ztratil čtyřkajak, jehož byl Dostál v minulosti platným členem. V sestavě Radek Šlouf, Jakub Brabec, Jakub Zavřel a Jakub Špicar nepostoupil do A-finále a na rozdíl od dalších posádek už nemá ani dodatečnou šanci kvalifikovat se příští rok.

Související témata: