Hlavní obsah

Česko má dalšího pokořitele kanálu La Manche. Slavnou úžinu zdolala 21letá plavkyně

Česko má 35. pokořitele slavného kanálu La Manche. 21letá Andrea Klementová z Třebíče zvládla v úterý přeplavat úžinu mezi anglickým Doverem a francouzským Calais v čase 13 hodin a 58 minut a navázala tak na české legendy dálkového plavání, jako byli František Venclovský, Yvetta Hlaváčová či Rostislav Vítek.

Foto: Archiv Andrey Klementové

Plavkyně Andrea Klementová

Článek

Začínala s klasickým plaváním v krytém bazéně. Když je ale covidová pandemie před čtyřmi lety zavřela, přidala se Klementová k otužilcům a rázem ji učarovalo dálkové a zimní plavání. Letos se studentka brněnské Masarykovy univerzity vydala na La Manche už v červenci, kdy byla součástí štafetové přeplavby. Zažila tu velké vlny i nepříjemné medúzy.

Zkraje srpna se ale do Anglie vrátila, aby se přes úžinu vydala sama, a v úterý to zvládla ve velmi solidním čase 13:58.

Českým rekordmanem je Rostislav Vítek, který pokořil La Manche v roce 2009 za 7:16, mezi ženami (i celosvětově) vládne Yvetta Hlaváčová s časem 7:25. Prvním úspěšným českým pokořitelem byl František Venclovský, jenž v roce 1971 přeplaval z Francie do Anglie v čase 15:26 a na břehu prohlásil ono slavné: „Já su tak šťastné, moc šťastné su.“

Nyní se plave směrem z Anglie do Francie, který je považován za těžší.

Související témata: