Hlavní obsah

Česká esa zabojují o cenné trofeje. Jeden závod může přebít vše

Olympijský vrchol českým vodním slalomářům mnoho radosti nepřinesl, ale přesto můžou končit sezonu v peřejích s cennou trofejí. Před závěrečným závodem Světového poháru ve španělském Seu d’Urgell jich na vítězství může pomýšlet hned několik. Finále má totiž v seriálu speciální status.

Foto: Český svaz kanoistiky

Gabriela Satková je letos ve Světovém poháru stoprocentní.

Článek

Před 32 lety v pyrenejském městečku při barcelonské olympiádě slavil zlato Lukáš Pollert, od čtvrtka do neděle v něm budou bojovat jeho slalomoví následovníci. Seriál má za sebou čtyři závody, po nichž jsou ve slalomových disciplínách na pomyslných stupních vítězů tři Češi.

Není to nikdo z účastníků olympijských her, ti dali přednost přípravě na Paříž a neabsolvovali všechny závody. Nejvýše je kajakář Jakub Krejčí, který na druhém místě ztrácí na vedoucího Francouze Anatoleho Delassuse dvacet bodů, třetí Vít Přindiš dalších sedm.

To je ztráta, která se dá v Seu snadno smáznout, finále SP je totiž bodováno dvojnásobně. Vítěz získá 120 bodů, a tak se může k triumfu katapultovat i slalomář z nižších pozic. Přindiš vítězství obhajuje, vloni v Paříži mu ke třetímu triumfu pomohlo finálové druhé místo.

Velmi dobře mají rozjetou sezonu i české kanoistky, třetí je zatím Martina Satková, pátá Tereza Kneblová, raritou je pak na sedmém místě Gabriela Satková.

I když kvůli olympiádě jela jen dva závody, v Praze i v italské Ivree dokázala vyhrát a i s polovičním počtem startů bude útočit na čelní umístění, byť na rozdíl od Ivree teď už bude na startu hvězdná Australanka Jessica Foxová. Gabrielu Satkovou čeká stejně jako Jiřího Prskavce opět kajakářsko-kanoistický dvojboj v obou kategoriích, v nichž si reprezentaci vyjela.

Foto: Molly Darlington, Reuters

V Paříži slavila Jessica Foxová dvě zlata, na kanoi i kajaku může vyhrát také Světový pohár.

Starší ze sester Martina Satková na dvojnásobnou šampionku z Paříže Foxovou ztrácí 20 bodů. „Jsem třetí, ale na toto hodnocení se nedívám, posledním závodem se může vše změnit. Ze Světových pohárů jsem jen jednou chyběla ve finále, tak bych si finále chtěla vyjet i teď, i když se mi to v Seu zatím nepovedlo a vždy chyběl kousek,“ hlásila na webu kanoe.cz.

Zcela otevřená je pak situace v nedělním kayakcrossu, kde se do hodnocení nezapočítával závod v pražské Troji, jenž byl olympijskou kvalifikací, a tak může vyhrát opravdu kdokoliv. Finále kajakářských kategorií vysílá ČT sport v pátek od 16.25 h, kanoistických v sobotu od 11.10.