Hlavní obsah

Změna po 26 letech. Kaderka ani nepřišel, tenisový svaz má nového šéfa

Aktualizováno

Nové předsednictvo, nový šéf. Páteční mimořádná valná hromada Českého tenisového svazu zvolila do čela nejúspěšnějšího domácího sportu právníka Jakuba Kotrbu. Ten se stává nástupcem Ivo Kaderky, který je obviněn z dotačního podvodu. Svaz vedl Kaderka od roku 1998.

Tím, že Ivo Kaderka nepřišel, všechno usnadnil, říká nový šéf tenisového svazu Jakub Kotrba. Chce tenis bez zákulisních vazeb a dohod.Video: Sport.cz

Článek

Do tříčlenného předsednictva byl kromě Kotrby zvolen i dosavadní dlouholetý místopředseda svazu Martin Hynek a kapitán ženského reprezentačního týmu Petr Pála.

„Řada delegátů částečně připouští vinu na stavu, kam se tenis dostal. Lidé nehledají chybu jen někde jinde, takže tenisové hnutí má zdravý základ. Nikdo nechce dělat revoluci, ale je třeba fungovat trošku jinak a tročku lépe,“ zmínil Kotrba.

Další z kandidátů na post šéfa Petr Makrlík se nakonec nedostavil, Václav Vintr svou kandidaturu stáhl a jediným adeptem, který však Kotrbu neohrozil, byl kriticky naladěný Vladimír Slavík.

„Český tenis se stal tím špatným, shnilým. Bylo tu dvacet let kšeftíků. Šlo o chybu systému a odstranění jednoho člověka nic nevyřeší,“ řekl Slavík, ale delegáty nepřesvědčil. Pro jeho zvolení do předsednictva hlasovalo jen 19 zástupců. Hynek obdržel 85 hlasů, Kotrba 113 a Pála dokonce 115.

Na příchod bývalého prezidenta Kaderky, který vládl českému tenisu 26 let, se ve Fantově sále hlavního nádraží v Praze čekalo marně. Na Kaderku a člena výkonného výboru Vojtěcha Flégla byla uvalena vazba, z níž byli oba na konci května propuštěni. Mohli se tedy jednání zúčastnit. Flégl už ale dříve ze své funkce odstoupil a nyní se četl jen Kaderkův rezignační dopis. Za hodinu bylo hotovo.

„Tím, že pan Kaderka nepřišel, všechno velmi usnadnil,“ prohlásil po volbě Kotrba.

Svaz byl po zatčení dlouholetého prezidenta paralyzován, do čela byl provizorně uveden šéftrenér Jan Stočes, který chtěl ČTS dovést k valné hromadě, která by nastolila demokratické pořádky a větší ambice neměl.

Národní sportovní agentura, jež do českého tenisu posílá ročně 140 milionů korun, požaduje navrácení 30 milionů kvůli nesrovnalostem za rok 2021. Částka ale nemusí být konečná, prověřuje se i hospodaření pod Kaderkovým vedením z let 2022, 2023.

Kotrbovo zvolení však bude znamenat i návrat generálního partnera českého tenisu, jímž je společnost Agel podnikatele a mecenáše Tomáše Chrenka, která po zveřejnění skandálu utáhla peněžní kohouty.

Související témata: