Hlavní obsah

Polsko se diví zmatkům kolem pozice světové jedničky

Nejen v Polsku, ale i napříč světem zaskočil většinu tenisových fanoušků pondělní aktualizovaný žebříček ženské dvouhry. Jen málokdo čekal, že už nyní se stane staronovou světovou jedničkou Běloruska Aryna Sabalenková, která odsunula na druhé místo dlouho vládnoucí Polku Igu Šwiatekovou. Do hry totiž vstoupilo pravidlo WTA, o němž se stále moc neví.

Foto: Cheng Min , Profimedia.cz

Aryna Sabalenková se raduje z vítězství.

Článek

Šwiateková od US Open nehraje, v uplynulém týdnu ale nenastoupila ani Sabalenková, a přesto se dostala na první příčku. „Přitom podle našich analýz měla Šwiateková být tento týden ještě světovou jedničkou,“ divil se i polský sportovní server Sport.pl, který žádal po WTA vysvětlení.

A polští novináři nebyli zmatení sami, do vysvětlování se pouštěli třeba i žurnalisté z New York Times.

Za změnou v čele rankingu stál odečet bodů, Šwiateková jich ztratila 120, zatímco Sabalenková jen 10. Kde se odečet vzal? Právě tady vešlo v platnost nové pravidlo.

Podle něj je povinností elitních tenistek nastoupit za sezonu minimálně do šesti turnajů ze série WTA 500. Poslední pětistovkou této sezony je turnaj v Tokiu, který začal v pondělí, a ani jedna ze dvou aktuálně nejlepších hráček světa na něm nestartuje.

Šwiateková tak zakončí sezonu s pouhými dvěma odehranými podniky WTA 500, zatímco Sabalenková se čtyřmi. Už pro pondělní vydání žebříku se tak započítal trest podle nového pravidla, když se oběma odečetly body za nejhorší výsledek na turnajích jakékoliv kategorie v probíhající sezoně.

V případě Šwiatekové to bylo právě 120 bodů za turnaj v Miami a Sabalenková přišla o pouhých 10 bodů za podnik v Dubaji.

Už nyní je jasné, že příští pondělí přijdou obě ze stejného důvodu o další body. Polka odečte příští týden 195 bodů za semifinále ve Stuttgarttu a Sabalenková 65 bodů za třetí kolo v Miami.

Všechny tenistky navíc přijdou na začátku příštího týdne o body za loňský Turnaj mistryň, který Šwiateková suverénně vyhrála, přičemž Sabalenková s ní vypadla v semifinále. Náskok Bělorusky tak ještě naroste, protože zatímco její rivalka přijde o loňských 1500 bodů, sama ztratí 625 bodů.

Pro Šwiatekovou tak bude mimořádně těžké uzavřít sezonu na pozici světové jedničky. Sabalenkové totiž stačí k tomu, aby poprvé v kariéře zakončila rok na první pozici, vyhrát na Turnaji mistryň dva zápasy ve skupině a na výsledky Polky už se nebude muset ohlížet.